23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalPrimul președinte al Ucrainei din era post URSS, Leonid Kravciuk, a murit...

Primul președinte al Ucrainei din era post URSS, Leonid Kravciuk, a murit marți la 88 de ani

Primul președinte al Ucrainei independente şi unul dintre groparii URSS, Leonid Kravciuk, a murit marţi la vârsta de 88 de ani, în plină invazie rusă asupra ţării sale, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP.

“O mare pierdere pentru întreaga Ucraină. Astăzi, Leonid Kravciuk a murit – primul preşedinte al Ucrainei, primul preşedinte al Radei (parlamentul ucrainean – n.r.) şi omul care este la originea statului ucrainean modern”, a transmis Kliciko pe Telegram, potrivit agerpres.ro.

Primul președinte al Ucrainei independente a murit marți la 88 de ani, fiind la conducerea țării aproximativ 3 ani

Leonid Kravciuk a fost preşedinte din 5 septembrie 1991 până la demisia sa la 19 iulie 1994.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.

La 4 mai a decedat şi primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, la vârsta de 87 de ani. Conform mai multor media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

George Simion, gonit de la Festivalul Micului de “AUR”

Liderul AUR a fost gonit de la festivalul micului de... aur! Un grup de tineri revoltați de prezența membrilor partidului extremist, în frunte...

Război în Ucraina – Ziua 585 – O dronă ucraineană a rănit o persoană și a deteriorat o clădire în regiunea Briansk

UPDATE 7:00 - Un atac cu dronă din partea Ucrainei, care a avut loc sâmbătă în regiunea Briansk din sudul Rusiei, a rănit...

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies