După ce președintele Iohannis a anunțat începerea consultărilor pentru formarea noului Guvern, la Cotroceni, partidele au început să transmită semnale legat de ceea ce vor și ceea ce vor propune acolo. O a doua rundă de consultări este foarte probabilă.
Joi, liberalii anunțaseră, după ședința BEX, că au stabilit să meargă la consultările de la Cotroceni cu propunerea lui Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru.
„Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.”, anunța un comunicat al PNL.
PNL nu mai este așa ferm în privința nominalizării lui Florin Cîțu ca premier
Deși decizia fusese luată în unanimitate în interiorul PNL, ceva i-a făcut pe liberali să-și nuanțeze poziția a doua zi, vineri.
Florin Cîțu este varianta PNL doar dacă se conturează o majoritate parlamentară. În caz contrar, PNL nu se va prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.
„ Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL”, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.
Să fi contat poate și încăpățânarea celor din USR care insistă ca vor o majoritate alături de PNL și UDMR, dar sub nici o formă cu Florin Cîțu premier.
”Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri. Pot să fiu și eu, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă”, declarase Cioloș joi seara la Digi 24.
Nici USR nu mai este dispus să meargă exclusiv pe o poziție de forță la negocieri
După anunțul de vineri al PNL, și cei de la USR au ieșit cu o poziție schimbată, semn că nu-i mai cred nici ei pe liberali că sunt atât de fermi în privința nominalizării lui Florin Cîțu.
”Noi nu insistăm pentru propunerea noastră de premier, ci pentru o soluție viabilă de refacere a coaliției. Și doar în acest context, disponibilitatea noastră de a propune si premier trebuie văzută ca dorința de a contribui la o soluție. Însă înțelegem că PNL are prima opțiune de a propune premier. Evident, altul decât Cîtu, care a picat în Parlament”, a declarat Cioloș pentru G4Media.ro.
PNL și USR nu vor să se ajungă la anticipate
Schimbarea de atitudine în rândul PNL și USR poate fi pusă și pe seama faptului că președintele Iohannis nu exclude nici varianta alegerilor anticipate.
„Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să aducă o soluţie”, a declarat şeful statului, fiind întrebat dacă exclude sau nu ajungerea la dizolvarea Parlamentului şi declanşarea anticipatelor.
O variantă care sigur nu ar conveni acum nici PNL, nici USR aflate pe toboganul scăderii accelerate în opiniile alegătorilor.
PNL a scăzut de la 25%, cât avea în decembrie 2020 la alegerile parlamentare, la aproape 21%, USR de la 15% la nici 10%, în timp ce AUR a urcat spre 17%.
În aceste condiții este explicabil de ce PNL și USR își doresc să aibă și alte variante de negociere decât cele enunțate imediat după moțiune.
PSD și AUR au reușit doar să susțină USR în demersul lor de a reveni la guvernare
PSD, posibil susținut și de AUR, și-ar dori un guvern de specialiști până în martie când ar trece iureșul facturilor crescute, după iarna ce va veni, și al pandemiei. Asta dacă se va decide să participe la consultările ce vor avea loc luni la Cotroceni.
Din variantele expuse de partide până acum, nu este exclusă nici varianta guvernului interimar, pe o înțelegere tacită cu PSD. Care până acum nu a făcut decât să ajute, ca și AUR, relansarea discuțiilor între Iohannis și PNL, pe de o parte, și USR, pe de altă parte.
Situația e complicată și prima rundă de consultări, așa cum a anunțat și președintele Iohannis, o va pregăti foarte probabil pe a doua.
Șahul politic continuă!