Președintele entității sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, a denunțat miercuri ‘condițiile inumane’ pentru fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic dintr-o închisoare britanică unde își ispășește pedeapsa pentru genocid și crime împotriva umanității, potrivit Telegraf.
‘Starea de sănătate a lui Radovan Karadzic este gravă și viața lui este în pericol din cauza îngrijirilor medicale inadecvate și a condițiilor inumane’ din închisoare, a scris Dodik pe X, după ce a discutat despre fostul lider al sârbilor bosniaci cu fiica acestuia Sonja Karadzic Jovicevic.
Din mai 2021, Radovan Karadzic își ispășește pedeapsa în închisoarea Albany, pe insula Wight, în sudul Regatului Unit.
Lider politic al sârbilor bosniaci în timpul războiului intercomunitar (1992-1995), el a fost condamnat în 2019 în apel la închisoare pe viață de către justiția internațională, pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității.
El a fost găsit vinovat în special pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica, în iulie 1995, în care au fost uciși aproximativ 8.000 de bărbați și adolescenți bosniaci, și pentru asediul orașului Sarajevo.
Radovan Karadzic are nevoie de îngrijiri medicale adecvate
Potrivit lui Dodik, condițiile de detenție ale lui Radovan Karadzic reprezintă o ‘încălcare’ a ‘regulilor internaționale’ și a Declarației Universale a Drepturilor Omului.
‘Este necesar să se acționeze urgent pentru a-i asigura îngrijiri medicale adecvate lui Radovan Karadzic’, a insistat el.
Karadzic a fost plasat recent într-o unitate medicală penitenciară pentru a primi tratament, a declarat presei bosniace fiica și avocatul acestuia Goran Petronijevic, evocând ‘numeroase infecții’.
‘Este un bărbat în vârstă de 79 de ani care suferă de boli cronice. Locul acestui om este în spital, nu în închisoare, și mai ales nu în acest tip de închisoare’, a declarat avocatul pentru televiziunea de stat a sârbilor din Bosnia (RTRS).
O petiție online a fost lansată luni pentru a cere transferul lui Karadzic într-un centru de detenție al Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaționale din Țările de Jos sau într-o altă închisoare europeană.
În trei zile, această petiție a fost semnată de aproape 3.400 de persoane, potrivit AFP.
Războiul din Bosnia și Herțegovina a făcut aproape 100.000 de morți.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!