14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPreşedintele Consiliului Concurenţei, reacţie la declaraţiile COTAR

Preşedintele Consiliului Concurenţei, reacţie la declaraţiile COTAR

Vineri, COTAR a atras atenţia asupra implicării active a Consiliului Concurenţei în modificarea legislaţiei în favoarea unor companii pe care declară că le protejează.

”Scopul nostru este bunăstarea consumatorilor. Noi încurajăm creşterea concurenţei şi astfel intrarea unor noi companii pe anumite pieţe, desigur, cu respectarea legilor în vigoare. Dar nu suntem de acord ca societăţi deja existente să blocheze intrarea altor jucători pe piaţă”, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă reacţionează astfel faţă de declaraţiile Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care declara vineri că şeful autorităţii de concurenţă “s-a lăudat” în spaţiul public, de mai multe ori, cu lobby-ul pentru companiile care declară că fac ridesharing şi cu sancţiunile aplicate firmelor de taxi.

”În ceea ce priveşte intrarea unor noi companii pe această piaţă, reglementarea trebuie să fie adecvată tehnologiilor în vigoare, astfel încât să îşi îndeplinească obiectivul: de a fi în beneficiul consumatorilor. Trebuie totodată să protejăm consumatorii fără a creea costuri excesive, fără reguli inutile faţă de obiectivul urmărit. Ideea este tocmai de a creea o legislaţie adecvată, în loc de a ne baza pe legislaţia existentă”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

El consideră că ar fi benefic ca activităţile alternative de transport să se desfăşoare şi în program redus.

“O idee mai concretă este că e benefic să ne asigurăm că activităţile alternative de transport persoane, gen Uber sau Bolt, se pot desfăşura şi în program redus de lucru. Pentru acest gen de situaţii, se justifică o reglementare mai puţin împovărătoare”, a mai spus Chiriţoiu.

El precizează că la companiile care fac ridesharing, gen Uber, Taxify (Bolt) şi Clever go, aprecierea consumatorilor poate fi verificată direct, prin ”steluţe”, calificativele primite de la clienţi.

”Tehnologia permite aici o verificarea a reacţiei clientului, a consumatorilor, dei nu e nevoie de o intervenţie puternică a statului. Dar scopul statului e acelaşi: protecţia consumatorilor”, a subliniat Chiriţoiu.

Taximetriştii au declarat vineri, printr-un comunicat, că au acţionat din prima clipă şi au purtat un adevărat război interminabil cu autorităţile statului care au refuzat sistematic să aplice legea în ceea ce priveşte companiile de ridesharing. În opinia lor, Consiliul Concurenţei a luptat, în paralel, pentru a apăra interesele acestor companii.

“Bogdan Marius Chiriţoiu a declarat miercuri, 12 iunie 2019, că ‘taximetriştii au reacţionat prea târziu’ după intrarea pe piaţa românească a firmei Uber şi a altor firme care fac aşa-zisul ridesharing, drept pentru care aceste firme nu mai pot fi scoase de pe piaţă acum, după patru ani. De fapt, toate dovezile arată că taximetriştii au acţionat din prima clipă şi au purtat un adevărat război interminabil cu autorităţile statului care au refuzat sistematic să aplice legea, timp de patru ani. Iar Consiliul Concurenţei a luptat, în paralel, pentru a apăra interesele acestor companii, în loc să constate şi să sancţioneze conform legii firmele care au făcut şi fac în continuare concurenţă neloială celor are funcţionează legal”, spunea COTAR într-un comunicat.

De asemenea, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat luni că reia protestele pentru a le cere autorităţilor din România să respecte legea, astfel că transportatorii autorizaţi vor ieşi din nou în stradă, cu 800 de maşini, în Piaţa Constituţiei, marţi, 18 iunie, între orele 9.00-15.00, împotriva proiectului de lege pentru „ridesharing”.

Transportatorii consideră că proiectul este ”o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare”.

Ei afirmă că proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile va genera discriminări ”grave şi nelegale”.

Cele mai citite

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă