10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPolițiștii din Iași fac verificări cu privire la certificate false pentru evitarea...

Polițiștii din Iași fac verificări cu privire la certificate false pentru evitarea carantinării

MAI precizează că, începând din data de 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, iar triajul epidemiologic este realizat de reprezentanţii Direcţiei de sănătate publică.

„La 20 iulie a.c., poliţiştii români au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iaşi, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi, au constatat că o parte a cetăţenilor ce revin în România din Marea Britanie şi în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton prezintă o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de COVID-19. Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15 – 30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, se arată într-un comunicat al MAI.

Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals şi uz de fals şi efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

„La data 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat o acţiune pe Aeroportul Iaşi, împreună cu Poliţia de Frontieră şi Poliţia Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton, iar, dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal priveşte în prezent 16 persoane”, se mai menţionează în comunicat.

MAI precizează că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică „într-o modalitate operativă”.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă