12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalVon der Leyen lansează un avertisment voalat către “dreapta” din Italia

Von der Leyen lansează un avertisment voalat către “dreapta” din Italia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele pe care le va avea dacă se va îndepărta de principiile democratice, lansând o amenințare voalată înainte de alegerile de duminică, pe care se așteaptă să le câștige un bloc de dreapta condus de Giorgia Meloni.

Comentariile au evidențiat îngrijorarea din unele capitale europene cu privire la viitoarele alegeri și au sugerat că relațiile dintre Bruxelles și Roma ar putea deveni problematice dacă Meloni și partenerii săi vor obține victoria, notează Reuters.

“Abordarea mea este că orice guvern democratic trebuie să fie dispus să lucreze cu noi”, a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din Statele Unite joi, răspunzând la întrebarea dacă există îngrijorări cu privire la viitoarele alegeri din Italia.

Matteo Salvini, șeful Ligii și o parte a alianței conservatoare a lui Meloni, a denunțat comentariile ei ca fiind o “aroganță rușinoasă”.

“Ce este asta, o amenințare?”, a scris el pe Twitter. “Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!”

Von der Leyen se referea, se pare, la recomandarea de duminica trecută a Comisiei Europene de a suspenda finanțarea de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel în blocul celor 27 de națiuni în cadrul unei noi sancțiuni menite să protejeze mai bine statul de drept.

UE a introdus sancțiunea financiară în urmă cu doi ani ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic, precum și restricționarea drepturilor migranților, ale homosexualilor și ale femeilor pe parcursul a peste un deceniu la putere.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă