22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăUSR PLUS intră în campanie internă: Câștigătorul ia totul

USR PLUS intră în campanie internă: Câștigătorul ia totul

Congresul la care se va alege conducerea de la nivel central a partidului va avea loc, așa cum a fost stabilit, în luna septembrie. Până acum, doar candidatura lui Dan Barna este certă pentru șefia partidului. Dacian Cioloș încă își gândește viitoarele mutări, în timp ce în spațiul public au apărut și alte numele precum cel al lui Cătălin Drulă sau Dragoș Tudorache.

De câștigarea filialelor la nivel local va depinde însă și rezultatul de la congres, adică raportul de forțe dintre membrii USR și membrii PLUS. Cine va câștiga cele mai multe filiale județele și locale va avea drumul pavat spre congres și chiar spre a deveni candidatul partidului la prezidențiale.

Rămân importante filialele din Transilvania și Banat și, în principal, cele în care partidul a câștigat alegerile locale sau parlamentare. 

În filiala județeană Brașov, alegerile vor avea loc pe parcursul a două zile – 18 și 19 iunie, după cum a declarat pentru România liberă președintele filialei județene a USR PLUS, Marian Spiridon. Acesta a adăugat că depunerea candidaturilor a început ieri și că este „foarte posibil” să se înscrie în cursă pentru un nou mandat la șefia filialei. Brașovul este unul dintre fiefurile USR PLUS, după ce Allen Coliban a câștigat Primăria Brașovului, iar la parlamentare formațiunea s-a clasat prima.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vizează funcția de președinte al filialei județene Timiș. Alegerile interne vor avea loc pe 4 iulie, iar actualul lider, Cristian Moș, nu va mai candida. „Am anunţat (…) colegilor din USR PLUS candidatura mea la preşedinţia filialei Timiş. (…) Acum suntem un singur partid care are datoria faţă de voi, cei care ne-aţi ales, să fim partidul care are nu doar voinţa, ci şi puterea să schimbe România în bine. Candidez pentru că o resimt ca responsabilitatea mea de a pune în slujba acestui proiect unificator toată greutatea funcţiei mele, experienţa mea de a coagula oameni şi viziunea mea europeană pentru o nouă cultură politică”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Chichirău își pune om

O altă filială importantă pentru partid este cea ieșeană, condusă în prezent de senatoarea Cosette Chichirău. Ea a declarat pentru Ziarul de Iași că nu mai candidează pentru un nou mandat la județ, dar are în plan să candideze la Congresul naţional al USRPLUS din toamnă pentru o funcţie în biroul naţional. Favorit în a prelua conducerea organizaţiei judeţene ar fi subprefectul Ştefan Tănase, un apropiat al lui Chichirău. Alegerile vor avea loc pe 27 iunie.

Un meci Armand – Pâslaru

La sectorul 1 se prefigurează o luptă interesantă între actualul primar Clotilde Armand (USR) și europarlamentarul PLUS, Dragoș Pîslaru, care a declarat pentru G4Media.ro că va candida la alegerile interne. Scrutinul va avea loc la sfâșitul acestei săptămâni.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (PLUS) a transmis un mesaj pentru alegerile interne, subliniind că „lupta nu trebuie să fie între USR si PLUS”.

„Într-o sală cu câteva sute de oameni, mie îmi este imposibil să spun cine este din care partid, întocmai pentru că de fapt suntem similari. De aceea, prin toate filialele prin care merg dau mereu un singur mesaj: mergeți împreună, cu oameni din ambele părți. Nu votați liste care conțin numai useriști sau numai plusiști. Dragi colegi, alegeți oameni din ambele părți, pentru că sunt oameni de bună credință. Nicio filială nu va fi bine servită dacă în conducerea sa vor fi doar useriști sau plusiști. Nu avem nevoie de un început cu resentimente, în care comunități sau filiale întregi vor fi dispărut, înghițite. PLUS nu este atașul de motocicletă al USR, nici USR partidul acaparat. Nu mai mergeți pe fente retorice, care vor să întărească în voi un fel de naționalism de partid și să vă facă să îl urâți pe celălalt. Am susținut fuziunea și pentru sângele nou pe care îl aduce ea” – NICU ȘTEFĂNUȚĂ, EUROPARLAMENTAR USR PLUS

 

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă