29.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Miniștrii USR sabotează Guvernul, Coaliția este în război

Doar două zile au trecut de când copreședintele USR PLUS, Dan Barna, care este și vicepremier, anunța că “nu există varianta” ca vreun ministru al USR PLUS să fie dat afară din Guvern, fără acordul acestei formațiuni. Dar acest lucru s-a întâmplat ieri, când premierul Florin Cîțu i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. În mai puțin de două ore de la primirea acestei propuneri, președintele Iohannis a aprobat-o. Teoretic, premierul are voie să-și demită miniștrii din subordine, dar în acest caz este vorba de un dezacord major între PNL și USR PLUS, care sunt cele mai importante formațiuni din Coaliția de guvernare.

Ultimul element care a impulsionat decizia lui Cîțu de a-l demite pe Voiculescu a fost un ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul modifică regulile privind declararea carantinei în localități afectate de pandemie.

Ordinul ministrului Sănătății, publicat marți seară, nici măcar nu poartă semnătura lui Vlad Voiculescu ci a fost aprobat, în numele acestuia, de medicul Andreea Moldovan, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ea se remarcase, acum o săptămână, printr-o declarație în favoarea carantinei, ca măsură de combatere a pandemiei.

„Perioada de incubație a virusului este două săptămâni. Dacă timp de două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”

Andreea Moldovan,

Fost secretar de stat

 

Declarația lui Moldovan și ordinul semnat în numele ministrului Voiculescu contrazic opinia premierului Cîțu, care susține că situația sanitară începe să se normalizeze și, de aceea, se caută măsuri de atenuare a restricțiilor, nu de carantinare. Drept urmare,  premierul a destituit-o și pe Andreea Moldovan din postul de secretar de stat.

“Este dreptul primului ministru de a asigura buna guvernare, îl susținem în acest demers. Nu are legătură cu decizia noastră de a menține actuala Coaliție de guvernare”

Ludovic Orban,

Președintele PNL

Liberalii vor să mențină Coaliția cu PNL pe post de lider și își rezervă dreptul să dea afară acei oameni care nu le convin, chiar dacă ei sunt desemnați de partenerii de la guvernare.

Prin acceptarea propunerii premierului Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății, președintele Iohannis a închis situația lui Voiculescu dar a deschis “Cutia Pandorei” în ceea ce privește raportul de forțe dintre partidele politice. Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, susține că PNL vrea menținerea Coaliției de guvernare, dar fără a exclude dreptul premierului Cîțu de a-și sancționa miniștrii, mergând chiar până la excluderea lor din Guvern.

Copreședintele USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, a avut ieri dimineață o întâlnire cu șeful Guvernului dar n-a putut opri decizia premierului Cîțu de a-l demite pe Voiculescu. Drept urmare, ieri, ședința Guvernului Cîțu, programată de câteva zile, n-a mai avut loc, întrucât, potrivit unor surse politice, miniștrii desemnați de USR PLUS au refuzat să participe la ea. Dan Barna a anunțat că din acest moment „premierul Cîțu nu mai are susținerea USR PLUS”.

Un punct de vedere mai echilibrat a exprimat Anca Dragu (USR PLUS), președintele Senatului. Ea a declarat, ieri, că Vlad Voiculescu, de pe funcția de ministru al Sănătății, este cel care „a început lupta împotriva corupţiei înrădăcinate în sistem”. Anca Dragu spune însă că nu este momentul unor “jocuri politice”, ceea ce ar sugera că USR PLUS va rămâne la guvernare.

„În ultimii ani acest minister a fost condus de oameni urmăriţi penal sau de oameni care au fost obiectul jocurilor politice pentru câteva luni, ca mai apoi să fie schimbaţi. Vlad Voiculescu şi-a asumat un parcurs pe care puţini l-ar fi putut ţine în frâu. A început lupta împotriva corupţiei înrădăcinate în sistem. Am fost şi voi fi tot timpul adepta proiectelor asumate pe termen lung susţinute prin consultare şi muncă în echipă. Nu ne putem clătina în faţa presiunilor sistemului şi nu ne putem clătina în faţa jocurilor politice”, a anunțat Anca Dragu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă