25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Ursula von der Leyen aşteaptă ca România să-şi nominalizeze comisarul

România nu este singura provocare pentru von der Leyen: nominalizările făcute de Ungaria şi de Franţa au fost şi ele respinse şi noii comisari propuşi trebuie să treacă prin procesul de confirmare. De asemenea, mai este şi cazul Marii Britanii care,odată cu amânarea Brexitului, trebuie să facă şi ea o nominalizare.

Dar România este singura dintre aceste ţări care nu are Guvern. Parlamentul urmează să dea un vot în 4 noiembrie, dar rezultatul este incert, comentează Politico.

În cel mai bun scenariu pentru von der Leyen, un guvern minoritar PNL ar obţine susţinerea unei majorităţi a parlamentarilor şi atunci săptămâna viitoare ar putea înainta un nume şi luând în calcul că întregul proces ar putea dura trei săptămâni, noua Comisie şi-ar putea începe mandatul în 1 decembrie, notează Politico, adăugând că, în varianta în care Guvernul PNL nu este învestit, instabilitatea politică de la Bucureşti ar putea duce la amânarea acestui moment până în 2020.

„Până când va avea loc votul de confirmare nu vom şti când îşi va începe mandatul noua Comisie, dar conform ipotezei de lucru actuale, această dată este 1 decembrie”, a afirmat Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE.

„Este urgent şi ea (Ursula von der Leyen – n.r.) se aşteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcţie în România, să trimită cât mai repede cu putinţă un candidat şi este în contact cu partenerii din România pe această temă”, a precizat Andreeva.

Conform Politico, doi europarlamentari din PNL sunt favoriţi pentru nominalizare, Siegfried Mureşan şi Adina Vălean, însă purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că niciun nume nu a fost discutat oficial.

Spiegel a relatat săptămâna trecută că preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen ratează obiectivul parităţii de gen în CE, dat fiind că şi România şi Franţa nominlizează bărbaţi pentru posturile de comisar european, în care fuseseră iniţial nominalizate două femei, ale căror candidaturi au fost respinse, iar, citând surse din PPE, a afirmat că Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea României.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă