10.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Un istoric a lansat o carte despre Nadia Comăneci. Cum o urmărea Securitatea

Istoricul Stejărel Olaru a lansat o carte intitulată „Nadia și Securitatea”, în care prezintă o parte din viața marii campioane Nadia Comâneci, înainte ca aceasta să fugă din România în Statele Unite.

Stejărel Olaru a precizat că, potrivit documentelor din dosarul „Problema Sport”, Nadia Comăneci avea statut de persoană urmărită și era identificată prin pseudonimul Corina.

Un detaliu interesant este acela că Securitatea a fabricat probe împotriva Nadiei Comăneci, ca s-o pedepsească pentru fuga din România. Un asemenea element inventat este o declarație pe care Securitatea i-a impus-o lui Adrian Comăneci, fratele Nadiei. Declarația susținea că Nadia și-ar fi vândut, în România, o cruce de aur primită în dar de la Papa, pentru a face rost de bani ca să fugă din țară. Nadia Comăneci i-a spus însă istoricului Stejărel Olaru că această informație este o minciună și că ea, în realitate, n-a primit niciodată o cruce de aur din partea Papei.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă