21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăToți candidații pentru Parchetul General au fost respinși

Toți candidații pentru Parchetul General au fost respinși

MInistrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins toţi candidaţii pentru funcţia de procuror general. Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu, au susţinut, miercuri, interviul cu ministrul Justiţiei pentru ocuparea acestei funcţii.

Chestionat de Tudorel Toader de ce când l-a întrebat într-o convorbire telefonică despre protocolul din 2009 a zis ”cum să face noi aşa o grozăvie”, Augustin Lazăr a replicat: ”Am o memorie foarte bună şi discuţia este şi înregistrată, discuţia era despre pretinse echipe complexe sau mixte sau cam aşa ceva era discuţia acolo”. Toader a precizat, însă, că vorbea strict de existenţa protocolului.

”Toată discuţia a venit de la pretinsa existenţă a unor echipe secrete în protocoale, care echipe ….. amestec în funcţiunilor procesuale. Şi eu mi-am exprimat indignarea, dacă cineva a făcut o treabă ca asta, a încălcat funcţiunile procesuale, nu este legal. Şi am zis. Doamne Dumnezeule, asemenea inginerie nu e posibilă”, a afirmat Lazăr.

Ministrul Justiţiei l-a întrebat pe Augustin Lazăr despre acuzaţiile care i se aduc în spaţiul public, referitoare la faptul că nu a dispus în două rânduri eliberarea condiţionată în cazul disidentului anticomunist Iulius Filip. Procurorul general a amintit că şi Tudorel Toader a fost procuror înainte de 1989. “Atât eu, cât şi dumneavoastră, am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupă instituţia. Ei bine, în mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. Cadrul legal din vremea aceea suportă, cum am spus şi ieri în declaraţia publică, nişte analize sub aspectul standardului etic, cum era cadrul legal făcut. Noi am respectat o lege care acum la standardele europene este vizibil că alea nu aveau standarde. Pentru aceia eu am şi exprimat scuze public în numele instituţiei care a făcut, a încercat acele practici şi regretele mele personale”, a spus Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a mai spus că, spre deosebire de Augustin Lazăr, că el nu a făcut parte din comisii de eliberare.

Parchetul General a transmis, ieri, după ce procurorul general Augustin Lazăr a fost întrebat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre suma de 500.000 de euro pe care ar fi cheltuit-o pe delasări externe, că s-a plătit puţin peste 20.000 de euro pe deplasările respective. În perioada 2016 – 2019, procurorul general a avut peste 20 de vizite în străinătate. Anterior, Tudorel Toader a anunţat că va face o verificare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă