6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăTimișoara – cele mai bune servicii publice de transport din România

Timișoara – cele mai bune servicii publice de transport din România

Timișoara, primul oraș din Europa de Est, cu tramvai, rămâne și astăzi în top. Are cele mai bune servicii publice de transport din România, arată un studiu realizat de Societatea Academică din România și Asociația Act For Tomorrow, conform Ziua de vest.

În cadrul studiului, experții au analizat timp de 9 luni, cele trei servicii publice în 47 de unități administrative, inclusiv sectoarele capitalei.

Studiul Societății Academice din România și al Asociației Act For Tomorrow, efectuat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, arată că în ceea ce privește transportul public, Timișoara este campioană, cu 92 de puncte, iar pe locurile 2, la egalitate, se află orașele București și Cluj Napoca, cu 88 de puncte, apoi, pe locul 3, se află Sibiul.

citește și: Generația trezită – un nou truc al Diavolului

Nota medie de satisfacție în ceea ce privește calitatea transportului public în orașe este de 6,2. La coada clasamentului, cu 33 de puncte, se află Alexandria.

Primul oraș din Europa de Est cu tramvai

sursă foto: descopera.ro

Pe 3 noiembrie 1867, un grup de oameni de afaceri din orasul de pe Bega, impreuna cu primarul de atunci, Carol Kuttel, pun in discutie amenajarea unei linii de tramvai. Noua companie, infiintata in 1868, a fost inregistrata si la tribunal si se numea „Societatea de Tramvai cu Cale Ferata din Timisoara”.

Pe 20 februarie 1868 proiectul este avizat de Ministerul Lucrarilor Publice din Budapesta si sunt demarcate primele lucrari. Linia de tramvai pornea din ”Gara Centrala” si se termina in cartierul Fabric, in Piata ”Imparatul Turcesc” din Timisoara. Tramvaiul parcurgea o distanta de 7.584 de metri. Lucrarile au durat un an de zile, iar pe data de 8 iulie 1869 este inaugurata prima linie de tramvai din Romania, conform momente istorice.ro.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă