12.3 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Tăriceanu despre revocarea lui Kovesi: Sesizarea la CCR trebuie făcută de Guvern

„Fără să fac vreo apreciere la adresa preşedintelui, eu m-am pronunţat şi în zilele trecute, în săptămânile trecute în legătură cu acest subiect. Mai ales după decizia CCR, care subliniază în mod clar că preşedintele nu are vocaţia numirii şi prin urmare nici a revocării ca atribut esenţial şi principal al poziţiei sale, ţinând cont de faptul că Parchetul, Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, decizia de propunere şi de revocare trebuie să aparţină ministrului Justiţiei. Dar sigur că aici sunt, după cum vă daţi seama, două abordări diferite (…) Şi sigur că în această privinţă este în final rolul CCR să se pronunţe şi cred că sesizarea sigur că trebuie făcută, ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul, doamna prim ministru va face această sesizare, lucru care după părerea mea se impune în situaţia dată de refuz a preşedintelui de a semna revocarea procurorului şef”, a declarat Tăriceanu la Parlament.

El a reamintit, în context, că CSM are un rol distinct, descris în Constituţie, de garant al independenţei justiţiei, apreciind că speţa referitoare la Kovesi nu reprezintă o problemă a acestei instituţii.

„Acum nu vreau să vorbesc despre modul în care şi-a exercitat în ultimii ani acest rol, pentru că ar fi multe de spus şi probabil că atitudinea mea nu ar face decât să reflecte nemulţumirea. (…) Dar aici nu e vorba de o problemă a CSM-ului, legislaţia în vigoare e clară cu privire la rolul preşedintelui, cu privire la rolul ministrului Justiţiei, cu alte cuvinte al Guvernului în ceea ce priveşte procedurile de numire şi de revocare al procurorului şef de la DNA. Pachetul de legi de reformă a justiţiei încă nu a intrat în vigoare, s-au făcut a doua oară sesizările de neconstituţionalitate la Curte, care rămâne să se pronunţe şi după aceea mai avem etapele pe care le cunoaşteţi până a intra in vigoare”, a arătat preşedintele Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că nu există „niciun conflict şi niciun temei” pentru sesizarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei sale de nerevocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitare a avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Nu există niciun temei”, a spus şeful statului, la Parlament, după ce a participat la sesiunea de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9).

El a subliniat că, din punctul său de vedere, procedura s-a finalizat.

Ultima oră
Pe aceeași temă