8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăStelian Ion e dipus să renunțe la funcția de ministru pentru desființarea...

Stelian Ion e dipus să renunțe la funcția de ministru pentru desființarea SIIJ

 El spune că are avantajul că nu vrea să dețină funcția cu orice preț, astfel că va face ce îi dictează conștiința.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declară într-un interviu la RFI, că simte o presiune, întrebat dacă există o ofensivă împotriva sa pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Aș putea spune că simt presiunea asta, dar avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să dețin această funcție, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat, doar pentru a păstra funcția (…), voi face exact ce îmi dictează conștiința și ceea ce cred că este corect pentru justiție”, a spus Stelian Ion.

Criticat de președintele Klaus Iohannis că nu a găsit „calea potrivită” pentru desființarea SIIJ, Stelian Ion afirmă că UDMR-ul este cel care trebuie criticat și dă de înțeles că o implicare a șefului statului în deblocarea situației ar fi binevenită.

Ministrul Justiției declară că „nu este în regulă doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Liviu Dragnea”.

Stelian Ion atrage atenția că „discuția nu mai este acum despre desființarea SIIJ, ci despre DNA” și se arată convins că Secția Specială va fi desființată.

„Din punctul meu și al ministerului de vedere, calea potrivită este respectarea programului de guvernare, unde este scris negru pe alb ce trebuie să se întâmple cu SIIJ, trebuie desființată. Mai mult decât atât, trebuie refăcută competența DNA-ului, pentru că de fapt tema SIIJ este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla pe viitor cu DNA-ul. Nemulțumirile UDMR legate de desființarea SIIJ propusă de Ministerul Justiției și de Guvern sunt legate de această refacere a competenței DNA pe infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați. Or aici criticile cred că trebuie îndreptate împotriva UDMR, în principal (…). Se trage foarte mult de timp, deși nu cred că se va mai reuși să se prelungească mult viața SIIJ (…). Dincolo de asta, cred că toți factorii politici și toți liderii ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la aceste discuții, pentru că sunt niște chestiuni care nu vizează doar Ministerul Justiției, ci vizează România și atunci e important ca liderii politici să discute și să găsim împreună calea”, a mai spus Stelian Ion.

Întrebat dacă își va da demisia, dacă SIIJ nu va fi desființată în forma propusă de el, Stelian Ion a spus că este de părere că demisia, în momentul în care nu se respectă programul de guvernare, ar trebui să și-o dea cei care nu-l respectă.

„Nu văd cum să nu se ajungă totuși la o soluție agreată de toate părțile. Aici nu este vorba doar de mine, nu este vorba de persoana ministrului Justiției, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă și tot împreună trebuie să găsim o soluție care să fie acceptată de toate părțile, dar în aceste limite, repet, ale programului de guvernare și ale angajamentelor pe care ni le-am asumat. Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea nu e în regulă”, a mai spus ministrul Justiției.

Întrebat, în continuare, dacă este dispus să cedeze în fața UDMR și să renunțe la desființarea SIIJ în forma propusă de pentru a debloca situația, Stelian Ion a răspuns că atâta vreme a venit cu o variantă de amendament „este o dovadă clară a faptului că nu mă încrâncenez și nu ne încrâncenăm cu privire la o singură soluție, deci a existat flexibilitate și lucrul ăsta s-a văzut, însă flexibilitatea aceasta are doza ei de elasticitate, să spunem, pentru că dincolo de anumite puncte, se trece o linie roșie, care nu poate fi acceptată”.

Acesta a precizat că pot fi discuții în coaliție, că nu este neapărat necesat să fie forma trimisă de Guvern, deși este convins că este forma „cea mai bună, cea mai corectă și a primit și girul Comisiei de la Veneția și e apreciată și de Comisia Europeană și de o mare parte a magistraților”.

„Dincolo de asta, dacă găsim o formulă de amendament care să întrunească toate condițiile și să nu ne îndepărtăm de ceea ce ne-am propus, da, putem să mergem și pe acea formă de amendament și eu am venit cu o formă de amendament. De partea cealaltă, nu s-a venit cu altceva, s-a venit cu acea idee de a fi mutate toate dosarele la Parchetul General, ceea ce înseamnă mutarea sediului SIIJ și eventual schimbarea unor oameni, dar nu despre asta e vorba. Mecanismul acela de a avea o structură unică, care să se ocupe ea doar de magistrați, față de toate categoriile de infracțiuni, asta nu înseamnă decât că păstrăm mecanismul imaginat în 2017”, a mai spus Stelian Ion.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă