13.7 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Statutul magistraților și sesizarea Comisiei de la Veneția, refuzate de deputați

Deputatul PNL Ioan Cupșa a susținut, în plen, că raportul comisiei conduse de social-democratul Florin Iordache, întocmit la propunerea legislativă de modificare a statutului magistraților, conține trei articole care nu au fost discutate în comisie.

 

„Un astfel de raport în cinci ani de experiență parlamentară nu mi-a fost dat să văd. Forma raportului este alta decât cea pe care noi am votat-o, s-au adăugat la textele dezbătute încă cu cel puțin 3 articole. Aceste articole nu se regăsesc în inițiativa legislativă, în nicio propunere și în niciun amendament supus dezbaterii”, a afirmat Cupșa, menționând că acest lucru este inacceptabil.

 

El a adăugat că, drept urmare, acest raport nu poate fi supus votului, fiind neregulamentar.

 

„PNL a înțeles să își însușească propunerile asociațiilor profesionale și propunerile au devenit amendamente, ar fi trebuit să fie găsite la amendamente respinse. Este de asemenea inacceptabil că nu se regăsesc în raport. Propunerea este de retrimitere pentru a îndrepta toate neregulile”, a precizat Cupșa.

 

Propunerea a fost respinsă prin vot. S-au înregistrat 80 de voturi pentru, 137 împotrivă și două abțineri.

 

Plenul a respins, de asemenea, cu 79 de voturi pentru, 143 împotrivă și o abținere, propunerea liderului deputaților PNL Raluca Turcan de sesizare a Comisiei de la Veneția în privința modificărilor făcute în comisie la legea statutului judecătorilor și procurorilor.

 

„Propunem o rezoluție a Camerei Deputaților prin care să solicităm avizul Comisiei de la Veneția pe această lege. Vă solicităm răspicat. Avem în MCV obligativitatea acestui aviz, măcar să intrați în normalitate. (…) Vă solicităm votul să cerem avizul Comisiei de la Veneția”, a spus Turcan.

 

Președintele de ședință, social-democratul Gabriel Vlase, a precizat că programul de lucru și ordinea de zi au fost deja votate și nu se mai poate reveni asupra votului.

 

„Este înfiorător cum procedați, doar pentru a-l apăra pe domnul Dragnea de justiție”, a replicat Turcan.

 

Mai mulți deputați USR, printre care Cristian Seidler, Claudiu Năsui, Stelian Ion, au invocat, la rândul lor, vicii în aplicarea regulamentului în dezbaterea inițiativei legislative de modificare a statutului magistraților legate de procedura de urgență, de timpul alocat de discuție, toate obiecțiile fiind respinse de președintele de ședință.

 

Deputații au început, apoi, dezbaterile asupra modificărilor la statutul magistraților.

Ultima oră
Pe aceeași temă