4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăSporurile bugetarilor tensionează coaliția

Sporurile bugetarilor tensionează coaliția

Inițial, Guvernul și-a discutat tăierea sau reducerea unor sporuri primite de funcționari, însă aceste măsuri nu vor fi prevăzute în Legea bugetului, ci va fi nevoie de o reformă a Legii salarizării. Premierul Florin Cîțu a anunțat că este nevoie de o reanalizare a acestei legi, iar sporurile să fie legate de performanță.

Potrivit șefului Guvernului, sporurile reprezintă, din anvelopa salarială de 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25%. Aceștia sunt bani plătiți anual. „Aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat Cîţu.

El a arătat că s-a luat o decizie politică astfel încât sporurile şi indemnizaţia de hrană să nu intre în ordonanţa care cuprinde mai multe măsuri structurale pentru susţinerea bugetului pe acest an. Premierul a precizat că această ordonanţă urmează să fie finalizată marţi.

„A fost o decizie politică ca sporurile şi indemnizaţia de hrană să nu fie incluse în ordonanţa care va lua acele măsuri pentru susţinerea bugetului în 2021. (…) Este o decizie politică, dacă se pun aceste amendamente (privind indemnizaţia de hrană – n.r.) vom vedea dacă sunt acceptate sau nu”, a spus Cîţu. Premierul a spus încă de sâmbătă că își asumă riscurile politice ale acestei decizii.

Pensiile speciale

Nici problema pensiilor speciale nu este una simplu de rezolvat pentru liderii coaliției. Surse din PNL au declarat pentru România liberă că în acest moment fiecare categorie de beneficiari este supusă unor prevederi legislative diferite sau chiar mai multor tipuri de prevederi. Pentru anumite categorii, eliminarea pensiei speciale ar însemna că beneficiarii nu mai primesc nimic în schimb, pensia calculată pe baza contributivității nefiind prevăzută de cadrul normativ.

Pentru moment, liderii coaliției au ridicat problema eliminării pensiilor pentru parlamentari, pe care și PSD o cere, și a celor pentru aleșii locali. Dezbaterea este însă amânată de chestiunile procedurale ale Parlamentului până cel mai devreme săptămâna viitoare. 

Bugetele locale

O altă problemă abordată de aleși este cea a bugetelor locale. Cîțu susține că anul acesta nu mai este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale de la bugetul de stat, având în vedere că autorităţilor locale le revin 100% din veniturile pe care le încasează din taxe şi impozite, ceea ce anul trecut nu s-a întâmplat. El a completat că vor fi acoperite prin bugetul de stat 90% din indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora şi 100% bursa minimă pentru elevi, impusă de Guvern la 100 lei. 

„Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile police, chiar dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres.” FLORIN CÎȚU

 

TEHNIC VORBIND

Sporuri

Premierul Florin Cîțu insistă ca sporurile bugetarilor să fie legate de anumite criterii de performanță.  

Pensiile speciale

Dezbaterea privind reducerea pensiilor pentru parlamentari va putea începe cel mai devreme săptămâna viitoare.

Bugetul autorităților locale

Bugetele autorităților locale nu vor mai avea nevoie de reechilibrare, așa cum s-a întâmplat anul trecut, dar acestora le vor reveni 100% din taxele și impozitele încasate la nivel local.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă