15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăSoluții pentru ieftinirea energiei termice în București

Soluții pentru ieftinirea energiei termice în București

Vicepreședintele PNL București, Gabriel Dumitrașcu, a organizat o conferință de presă dedicată problemelor Capitalei, în special încălzirea și furnizarea de apă. Dumitrașcu este unul dintre cei patru liberali care s-au înscris în competiția internă pentru nominalizarea candidatului PNL la Primăria Capitalei.

Gabriel Dumitrașcu propune înființarea de ”capacități redimensionate, flexibile și modernizate, cu energie direct distribuită”. O altă direcție de acțiune vizează apariția de cinci surse noi de cogenerare în zonele deficitare, a unui incinerator de deșeuri urbane dar și a unor surse geotermale și solare. Aceste proiecte ar urma să se realizeze în cinci ani de zile, din investiții municipale de 250 de milioane de euro, investiții private de 600 de milioane de euro și fonduri  europene de 180 de milioane de euro. Acest sistem ar urma să înlocuiască acutalele surse de producere a energiei, caracterizate drept neperformane, îmbătrânite și departe de locul de consum.

În privința transportului și distribuției, Dumitrașcu propune înlocuirea conductelor îmbătrânite cu conducte redimensioate și preizolate, înlocuirea distribuției pe fire cu distribuție pe două fire și desființarea punctelor termice și înlocuirea lor cu module termice amplasat la baza blocului. Acestea vor fi realizate într-un termen de șase ani de zile, bazându-se pe investiții municipale de 550 de milioane de euro plus fonduri europene de 176 de milioane de euro.

Prin realizarea acestor planuri, bucureștenii vor avea apă caldă și căldură permanent, în parametrii doriți, promite Dumitrașcu. ”Fiecare consumă cât vrea și plătește doar cât consumă”, anticipează reprezentantul PNL. Costul gicacoloriei ar urma să scadă de la 440 de lei, în prezent, la sub 300 de lei. 

 

Radiografia situației actuale

Dumitrașcu a menționat că, în prezent, Bucureștiul are probleme majore pe sistemul de producție a energiei termice dar și pe partea de transport și distribuție. ”Chiar dacă la nivel european și potrivit legilor României producția și distribuția sunt concurențiale, în realitate, în România, conceptul concurențial a fost îngropat în conceptul de monopol”, a susținut reprezentantul PNL. În Europa, serviciile de transport a energiei au căpătat statutul de utilitate publică și funcționează sub formă de monopol reglementat performant. În schimb, în România performanța sistemelor de monopol este slab reglementată.

Dumitrașcu a prezentat un grafic, asumând consumuri identice, de trei milioane gigacalorii pe an, în perioada 2016-2019. ”În 2016 avem un preț al energiei termice de 343 de lei pe gicacalorie, avem în ianuarie 2019 495 de lei, după hotărârea care se va adopta mâine. Avem un preț la consumatorul casnic de 164 de lei, o subvenție la gicacalorie inițial de 179 de lei care a ajuns la 332 de lei”, a sintetizat Dumitrașcu creșterile de costuri din ultimii ani de zile. ”Astfel, subvenția plătită de Primăria Capitalei însemna 555 de milioane în 2016 și înseamnă aproape de două ori mai mult în 2019”, a explicat reprezentantul PNL.

Potrivit lui Dumitrașcu, pierderea pe rețeaua de transport a Bucureștiului a  depășit 20%. În aceste condiții, în 2018, Primăria Capitalei a aloca 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanețelor ELCEN și doar 50 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului termoficare. 

În opinia sa, problema încălzirii Bucureștiului a devenit ”monedă de schimb” în războiul dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea. ” Ceea ce vedeți în ultimele două ierni este compertamentul instabil indus de această insolvență aplicată greșit. O insolvență nu se manageriază cu fini și afini ci cu profesioniști”, a concluzionat reprezentantul PNL.

 

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă