10.1 C
București
vineri, 29 octombrie 2021

Se reunește Comitetul Executiv al PSD. Vicepreședintele Adrian Țuțuianu poate fi exclus din partid

Unii lideri judeţeni ai PSD invocă posibilitatea excluderii din partid a vicepreşedintelui Țuțuianu, însă alţii îndeamnă la calm.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că în şedinţa CExN îi va cere vicepreşedintelui Adrian Ţuţuianu explicaţii legate de înregistrările în care îşi critică colegii.

Anterior, Ştefănescu a afirmat sâmbătă că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” şi au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuţe” nu mai reprezintă „poziţia unitară a PSD”. Secretarul general adjunct al PSD a evitat să se pronunţe dacă se va ajunge la excluderi în CExN.

De asemenea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), consideră că există riscul aplicării unor sancţiuni în şedinţa de luni. Social-democratul a spus, sâmbătă, la Antena 3, că „mai bine ne despărţim” de acei membri care nu respectă votul majorităţii. Iordache l-a nominalizat şi el pe Adrian Ţuţuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreşedintele partidului şi-a criticat colegii, însă nu a spus dacă ar vota pentru excludere.

Şi vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat, joi, că unii preşedinţi de organizaţii judeţene cer „vehement” excluderea din partid a lui Ţuţuianu pentru „declaraţii nelalocul lor”.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. Liderul de Vaslui a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice şi a apreciat că vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbeşte în plus”.

Surse din conducerea PSD au declarat că o variantă luată în calcul este aplicarea unei sancţiuni cu suspendarea pentru o perioadă de 3 sau 6 luni din funcţiile deţinute în partid pentru acei lideri care au adus prejudicii de imagine formaţiunii.

În funcţie de gravitatea faptelor, statutul PSD prevede mai multe sancţiuni pentru membrii care „prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului”. Sancţiunile încep cu avertisment şi pot ajunge până la retragerea sprijinului politic, suspendare şi excluderea din partid.

Comitetul Executiv Naţional poate să hotărască, „în situaţii excepţionale”, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru „încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD”.

În contextul discuţiilor privind CEx de luni, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că nu există 30 de parlamentari social-democraţi care ar vota împotriva propriului Guvern şi i-a rugat pe colegii de partid care transmit asemenea informaţii „să se potolească”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Parlament, că „principalul obiectiv” al şedinţei CExN este să se voteze candidaţii pentru conducerile ASF şi CNA. Întrebat de eventuale sancţiuni în partid, acesta a spus: „Este vineri şi vă rog frumos, chiar nu vreau să îmi stric weekend-ul să comentez toate prostiile şi toate invenţiile pe care le spun unii pe la televizor şi pe diverse site-uri. Consider că zvonurile care nu au nicio bază reală sunt nişte prostii”.

Chestionat dacă este o prostie şi faptul că Zetea a invocat dorinţa unor lideri judeţeni de excludere din partid a lui Ţuţuianu, Dragnea a replicat: „Nu am spus asta”.

Pe de altă parte, Dragnea spunea pe 25 octombrie că situaţiile vicepreşedinţilor Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea vor fi abordate în următoarea şedinţă a CExN pentru că „un subiect atât de plăcut nu avem cum să ratăm”. Liderul PSD s-a referit la înregistrările cu Ţuţuianu şi la faptul că o parte din consilierii generali PSD au anunţat că nu mai votează niciun proiect al Capitalei câtă vreme primarul Gabriela Firea nu îi consultă înainte.

Gabriela Firea nu va participa, luni, la şedinţa CExN, aceasta fiind plecată într-o delegaţie la Madrid. Edilul a spus că nu pleacă intenţionat pentru a lipsi de la CEx, vizita fiind stabilită din luna august

La ultima şedinţă a CEx al PSD din 21 septembrie, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a cerut excluderea primarului Capitalei, Gabriela Firea, din formaţiune, însă propunerea sa nu a fost supusă la vot.

Vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu a scris pe 26 octombrie, pe Facebook, că înregistrările care au apărut în spaţiul public fac parte dintr-o acţiune de denigrare a sa, orchestrată sub directa coordonare a unor membri din structura centrală a partidului.

În mai multe înregistrari audio făcute publice în ultimele săptămâni de România TV, Adrian Ţuţuianu spunea în întâlniri cu membrii de partid din judeţul Dâmboviţa că PSD este „un partid de maimuţe” şi îi critica pe unii miniştri PSD, printre care Dănuţ Andruşcă şi Ioana Bran. De asemenea, acesta relata că vicepremierul Paul Stănescu le-ar fi cerut social-democraţilor: „Aştia care vreţi cu Dragnea, luaţi-l de mână şi mergeţi cu el prin Bucureşti, prin Braşov. Dacă lumea vă primeşte bine, noi suntem nişte idioţi”.

În şedinţa CExN al PSD de luni, din Parlament, nu vai fi discutată remanierea guvernamentală, schimbarea unor miniştri urmând să fie analizată în prezenţa premierului Viorica Dăncilă după ce şeful Executivului se întoarce dintr-un turneu oficial pe care îl efectuează, în perioada 3-8 noiembrie, în state din zona Golfului Persic.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă