15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăScenariile bătăliei pentru Ministerul Justiției

Scenariile bătăliei pentru Ministerul Justiției

UPDATE. Tudorel Toader a anunțat că-și va da demisia.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Tit Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni). Chiar dacă vorbim de schimbări la trei ministere, remanierea cea mai importantă vizează portofoliul Justiției.

Președintele Klaus Iohannis a dat un prim semnal legat de posibilitatea de a respinge propunerile venite de la premier, în special în cazul Justiției. ”Primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere, fiindcă de regulă o remaniere guvernamentală se face pentru a face guvernarea mai bun, mai eficientă. Prima impresie e că această remaniere guvernamentală se face ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce e inadmisibil”, a spus Klaus Iohannis. El a anunțat că va da mai multe explicaţii la începutul săptămânii viitoare. Șeful statului a mai spus că lucrurile ”încep să capete un contur trist”, pentru că, în timp ce el a convocat un referendum pe teme de Justiţie, ”PSD pregăteşte o remaniere guvernamentală care vrea să întărească asaltul asupra Justiţie şi acest lucru nu poate să fie de bun augur”. El a mai spus că nu a discutat şi nici nu intenţionează să discute cu Tudorel Toader.

 

Diferența dintre remaniere și restructurare

În caz de remaniere guvernamentală, președintele are dreptul să refuze – o singură dată – propunerea pentru un minister venită din partea Guvernului, pe bază de oportunitate. Pe baza unor probleme de legalitate, însă, președintele poate să refuze de mai multe ori, potrivit unor decizii ale Curții Constituționale. De altfel, a fost vizibil că președintele Iohannis are toate pârghiile pentru a bloca numirea unui ministru, așa cum s-a întâmplat în cazul Lia Olguța Vasilescu. Președintele a respins două candidaturi ale acesteia, atât pentru Transporturi cât și pentru Dezvoltare.

De aceea, social-democrații și-au făcut un plan de rezervă, adică restructurarea Guvernului, care presupune modificarea componenței Executivului. Aceasta se poate face prin reorganizare, adică reducerea sau suplimentarea portofoliilor. O alta variantă de restructurare este modificarea componenței politice a Guvernului. În ambele cazuri, componența Guvernului se modifică și, potrivit Constituției, trebuie validată de către Parlament. Astfel, miniștrii propuși de premier sunt audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și trebuie să fie validați de plenul Parlamentului cu votul a jumătate plus unu din numărul de parlamentari, adică 233 de voturi. Au apărut deja informații neoficiale potrivit cărora, în cazul restructurării, PSD l-ar putea propune pe Toni Greblă pentru Justiție. Pe hârtie, PSD și ALDE au împreună 240 de parlamentari, cu șapte voturi peste numărul necesar susținerii Guvernului. De asemenea, coaliția poate obține susținere suplimentară din partea UDMR (30 de voturi) și a grupului minorităților naționale (17 voturi). În aceste condiții, președintele este obligat să-i numească pe candidații pentru ministere votați de Parlament, procedura putând fi foarte scurtă ca durată.

 

Problemele lui Nicolicea

Varianta restructurării a fost discutată și miercuri de conducerea PSD, fiind dorită de liderul partidului Liviu Dragnea. Însă, premierul Viorica Dăncilă a pledat pentru remaniere. A fost acceptată această variantă, rămânând ca PSD să se replieze în funcție de răspunsul președintelui Klaus Iohannis.

Or, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției ridică suficiente semne de întrebare, astfel încât Iohannis să o respingă iar PSD să meargă pe scenariul restructurării. Cu o activitate de peste 27 de ani în politică, Eugen Nicolicea (63 de ani) este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi ai revizuirii sentinţelor. În CV-ul lui Eugen Nicolicea, postat pe site-ul Camerei Deputaților, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a ziarului ”Adevărul”, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

De asemenea, Eugen Nicolicea este cel care a propus creșterea numărului de zile care se reduc din pedeapsă de la trei la șase, atunci când Camera Deputaților a aprobat legea recursului compensatoriu, care a permis eliberarea unor deținuți. Ulterior, subiectul a generat un scandal uriaș pentru că peste 14.000 de deținuți au fost eliberați din inchisori înainte de termen. Dintre aceștia  724 s-au întors din nou după gratii, 188 fiind condamnați pentru crime, violuri sau alte infracțiuni cu violență.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă