19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăScandalurile se țin lanț în partid: Cîțu își arată mușchii în PNL

Scandalurile se țin lanț în partid: Cîțu își arată mușchii în PNL

Pe de altă parte, weekendul a fost marcat de scandalul de la conferința PNL Timișoara.

Vineri, Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe împotriva deciziei Biroului Politic Național al PNL. Novac este ginerele președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu, care și-a declarat public susținerea ca actualul premier să devină președintele PNL.

Andrei Novac este director la Centrul Cărții în cadrul Institutului Cultural Român (ICR), unde a ajuns prin transfer și a intrat în conflict cu mai mulți colegi care l-au acuzat de abuzuri și hărțuire, situații despre care România liberă a mai scris.

Potrivit deciziei Biroului Politic Național al PNL și înțelegerii dintre filiale, postul nu era al PNL Constanța, iar toate pozițiile acestei organizații au fost  deja ocupate. Potrivit acestor surse, postul de secretar de stat „revenea PNL Diaspora, în persoana lui Rareș Burlacu, validat de BPN al PNL. Decizia de numire a lui Novac a fost deja publicată în Monitorul Oficial de vineri.

Mihai Lupu își anunțase încă de lunea trecută susținerea pentru Florin Cîțu la Congresul PNL din toamnă. Lupu s-a lansat și într-o serie de critici la adresa lui Ludovic Orban, reproșându-i că nu a primit alocări  bugetare atunci când acesta se afla în fruntea guvernului.

 

În Timișoara, război total

 

La Timișoara, alegerile au degenerat după ce cele două tabere au încercat să își impună candidații la șefia partidului. Cosmin Tabără a fost ales noul președinte al organizației municipale, după o conferință cu scandal. A avut un scor dublu față de contracandidatul său Claudiu Chira. Liderul PNL, Ludovic Orban, amenință însă cu anularea alegerilor.

„Mă simt oarecum trist, pentru tot ceea ce s-a întâmplat începând cu 3 iulie. Îmi doream o altfel de conferință locală a PNL. Îmi iubesc toți colegi și doresc din PNL Timișoara și nu numi să fim un partid unit, care să fie un partener al cetățenilor și să-i reprezinte cu succes. Din păcate, am trăit câteva momente nefericite pentru istoria partidului (…) Ceea ce pot să vă promit, cu mine ca președinte la Timișoara nu veți mai asista niciodată la astfel de momente”, a spus Tabără.

Cosmin Tabără a susținut însă că cei de la București ar trebui să-și vadă de problemele lor, după ce Orban i-a criticat dur pe susținătorii lui Cîțu.  „Condamn public încălcările grosolane ale democrației interne săvârșite la PNL Timișoara de Alin Nica, Dănuț Groza, Alina Gorghiu și Bogdan Ghelbere. Le-am transmis înainte de conferința pentru alegerea conducerii organizației o adresă prin care le-am solicitat să respecte întocmai prevederile Statutului Partidului Național Liberal. Totodată, le-am comunicat situația oficială a membrilor PNL la 31 decembrie 2020 și i-am avertizat că orice îngrădire a dreptului de vot a membrilor partidului poate conduce la sancțiuni îndreptate împotriva celor care au împiedicat membrii în drept ai PNL să-și exprime opțiunea, precum și la anularea alegerilor grav viciate prin aceste demersuri”, a scris Orban, pe Facebook.

Circul a continuat ulterior pe Facebook. Alin Nica, liderul Timiș, a venit cu o replică pentru Ludovic Orban și numește gruparea acestuia despre una de „bătăuși”. El a subliniat că există o conducere legitim aleasă pentru următorii 4 ani.

 

Orban: Mulți nu îl consideră pe Cîțu capabil

 

Ieri, liberalii au avut alegeri și în filiala Vrancea. Cu această ocazie, Orban s-a lansat într-un nou atac la adresa lui Cîțu, spunând că mulţi dintre cei care îl susţin pe premierul Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte, de fapt nu îl consideră pe acesta capabil să conducă partidul. „Mulţi din cei care astăzi îşi clamează susţinerea pentru Cîţu, de fapt nu-l consideră capabil să conducă un partid. De fapt, o fac din cu totul alte motive decât dorinţa de a lua o decizie care să facă bine PNL. Eu cred că noi trebuie să rămânem în ochii opiniei publice aşa cum ne-au perceput şi trebuie să ne perceapă”, a declarat Ludovic Orban.

 

„În calitate de președinte al Partidului Național Liberal, având obligația statutară de a veghea la respectarea Statutului partidului și de a garanta aplicarea acestuia, îmi rezerv dreptul de a acționa în conformitate cu prevederile statutare pentru sancționarea celor vinovați, precum și pentru anularea alegerilor de la Timișoara, desfășurate cu încălcarea normelor impuse de Statutul PNL și de deciziile organismelor de conducere ale PNL”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL 

 

El a adăugat că nu se aştepta ca premierul Cîţu să candideze împotriva sa, pentru că „nu poţi să introduci o competiţie împotriva unei echipe care a câştigat alegerile”.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă