15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD are acum puterea de a răsturna Executivul: Săptămâna decisivă pentru Guvernul...

PSD are acum puterea de a răsturna Executivul: Săptămâna decisivă pentru Guvernul Cîțu

Săptămâna care începe luni va fi decisivă pentru Guvernul Cîțu. USR PLUS și AUR au depus deja o moțiune de cenzură, iar PSD amenință că o va depune pe a doua. Voturile celor trei formațiuni sunt suficiente pentru ca Guvernul să fie răsturnat, însă decizia se află acum în mâna PSD.

Birourile Reunite ale celor două Camere se vor întruni în cursul zilei de luni pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură, după două tentative eșuate a ține ședința. Liderii Parlamentului au încercat să convoace birourile încă de vineri seara, apoi în cursul zilei de sâmbătă, însă fără succes pentru că reprezentanții PNL și cei ai PSD nu s-au prezentat.

Ulterior, Florin Cîțu și susținătorii săi l-au acuzat pe Ludovic Orban că a grăbit calendarul de prezentare a moțiunii. „Este o acţiune bizară ca preşedintele PNL să facă tot ce e posibil ca moţiunea depusă de USR PLUS AUR să fie dezbătută”, a răspuns Florin Cîţu, unei întrebări a presei dacă se simte “trădat” de faptul că Ludovic Orban a convocat vineri seara o şedinţă a Birourilor permanente.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Orban era însă obligat să o prezinte conducerii Parlamentului și să o prezinte Guvernului în aceeași zi. Mai departe, Regulamentul prevede că moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii și se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună.

Mingea e la PSD

Odată moțiunea depusă însă, cheia este la PSD, care are în acest moment puterea să dărâme sau nu Guvernul Cîțu. „Să depună USR și AUR moțiunea, iar PSD votează și pică guvernul. Să semneze ei împreună moțiunea să o depună în Parlament și toți colegii mei, 157, vor vota”, spunea președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o emisiune TV.

Ulterior, prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a transmis un alt semnal. „Nu particip la mascarade! Nu voi fi niciodată la remorca incompetenţilor! Ce înţelegeri să fac cu cei care patronează dezastrul din Bucureşti şi din marile oraşe? Pentru mine şi sute de mii de bucureşteni, USR-Plus şi Orban înseamnă Nicuşor şi Clotilde!!! Adică, dublarea şi urmează triplarea preţului la transportul public, eliminarea subvenţiei pentru agentul termic – deci facturi uriaşe -, gunoaie, şobolani, ţânţari, mirosuri pestilenţiale, lăsarea spitalelor fără finanţare, lipsa de pregătire a şcolilor pentru noul an de învăţământ, abandonarea şantierelor pentru construirea de poduri, pasaje, supralărgiri, tăierea plăţilor de supravieţuire pentru persoanele cu dizabilităţi, blocarea tuturor investiţiilor din Capitală, şomaj, lovituri succesive date mediului de afaceri!”, a declarat Gabriela Firea.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a susținut că în niciun caz PSD nu va susţine un guvern minoritar şi, mai mult, îi pare rău că a ajutat la instalarea guvernului Orban, în timpul pandemiei de coronavirus. Dîncu a adăugat că atunci când există trei moţiuni sunt slabe şansele să treacă vreuna, mai ales că cei de la USR PLUS în continuare negociază cu PNL şi nu sunt decişi să plece de la guvernare.

„Nu e chiar aşa de simplu. Mi-am adus aminte de sintagma unui coleg, ne luam popcorn şi ne rîdem. Nu e aşa simplu. Vă spun de ce e aşa complicat în opoziţie. În opoziţie nu poţi să răspunzi la toate întrebări şi trebuie să ştii ce ţi se transmite. Trebuie să fii atent în opoziţie care sunt situaţiile cu sâmbure, care au potential de a prelua puterea. Dacă ne uităm electoral, imaginea partidelor de la putere se deteriorează. Noi trebuie şi sper să fim inteligenţi, să nu ne folosească cei de la putere ca un ciocan de dat în capul altora”, a declarat Vasile Dîncu, duminică la Digi24.

Bolojan, premier?

Numele lui Ilie Bolojan a fost menționat chiar de liderii USR PLUS care cer ca Florin Cîțu să plece pentru ca alianța să poată merge mai departe. Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a spus că Bolojan ar putea avea toată susţinerea formaţiunii sale. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a respins însă posibilitatea ca el să fie propunerea de premier a liberalilor.

„Nu se pune această problemă”, a spus Bolojan când a fost întrebat. „În acest moment avem votul Biroului Politic Naţional pentru susţinerea premierului în funcţie”, a spus la rândul său, Florin Cîţu.

Citește și: Marcel Ciolacu: Dacă moțiunea USR AUR ajunge la plen, atunci PSD o va vota

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă