13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăRomânia a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR. Ce răspunde...

România a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR. Ce răspunde CEDO

România a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR, iar reclamația a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unei decizii luate în 21 decembrie 2021, CEDO a respins reclamația.

Reclamația împotriva statului român a fost depusă de “Comitetul de Organizare şi Înregistrare al Partidului Comunist Român”. În plângere se afirma că statul român încalcă două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Mai exact, erau indicate Articolul 10 (libertatea de exprimare) şi Articolul 11 (libertatea de întrunire şi de asociere). Reclamația la CEDO a fost depusă pe motiv că instanțele naționale, din România, nu au soluționat-o. Plângerea a ajuns la CEDO în anul 2015.

CEDO a dat însă dreptate statului român. CEDO a constatat că instanţele naţionale din România au dorit să împiedice ca un partid care a abuzat grav de poziţia lui dominantă, o perioadă lungă de timp, să revină în viața politică dintr-o țară democratică.

Decizia de a respinge cererea referitoare la înregistrarea PCR a fost anunțată printr-un comunicat de presă al CEDO. Comunicatul este intitulat “Refusal to register political party which had not dissociated itself from former Romanian Communist Party was justified”. Această decizie a magistraților CEDO este definitivă.

De obicei, CEDO este extrem de exigentă când analizează plângerile împotriva statului român.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă