26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăRomânia a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR. Ce răspunde...

România a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR. Ce răspunde CEDO

România a fost reclamată că refuză să înregistreze partidul PCR, iar reclamația a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unei decizii luate în 21 decembrie 2021, CEDO a respins reclamația.

Reclamația împotriva statului român a fost depusă de „Comitetul de Organizare şi Înregistrare al Partidului Comunist Român”. În plângere se afirma că statul român încalcă două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Mai exact, erau indicate Articolul 10 (libertatea de exprimare) şi Articolul 11 (libertatea de întrunire şi de asociere). Reclamația la CEDO a fost depusă pe motiv că instanțele naționale, din România, nu au soluționat-o. Plângerea a ajuns la CEDO în anul 2015.

CEDO a dat însă dreptate statului român. CEDO a constatat că instanţele naţionale din România au dorit să împiedice ca un partid care a abuzat grav de poziţia lui dominantă, o perioadă lungă de timp, să revină în viața politică dintr-o țară democratică.

Decizia de a respinge cererea referitoare la înregistrarea PCR a fost anunțată printr-un comunicat de presă al CEDO. Comunicatul este intitulat „Refusal to register political party which had not dissociated itself from former Romanian Communist Party was justified”. Această decizie a magistraților CEDO este definitivă.

De obicei, CEDO este extrem de exigentă când analizează plângerile împotriva statului român.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

17 note schimbate radical la Evaluarea Națională

Procentul mediilor de peste 5 de la Evaluarea Națională (EN) a crescut mai puțin după contestații, în acest an, dar tot au existat 17...

Reacția premierului britanic despre retragerea Rusiei din insula Șerpilor

Imediat ce Rusia și-a retras trupele din insula Șerpilor, au curs reacțiile liderilor de la nivel mondial. Boris Johnson a declarat și el că...

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă