20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăRobert Cazanciuc, participant la Conferința mondială a președinților de parlamente

Robert Cazanciuc, participant la Conferința mondială a președinților de parlamente

În discursul său pe tema dezbaterii generale a conferinței – Mobilizarea parlamentelor pentru un multilateralism mai eficace în asigurarea păcii și dezvoltării durabile pentru oameni și pentru întreaga planetă, președintele interimar al Senatului a subliniat rolul activ al Parlamentului României în această perioadă de criză și faptul că Senatul a continuat să-și exercite funcțiile de legiferare și de control, adaptându-se rapid la modul de lucru în format digital. A precizat că actele legislative adoptate în perioada stării de urgență și a stărilor succesive de alertă au vizat, cu precădere, sănătatea cetățenilor, protecția categoriilor celor mai vulnerabile, accesul digital la educație și crearea de facilități fiscale în economie. Totodată, a readus în atenție necesitatea menținerii unui raport corect restricții versus drepturi fundamentale, în cadrul măsurilor de limitare a efectelor pandemiei.
Președintele interimar al Senatului a evidențiat rolul central al parlamentelor de apărători ai drepturilor omului și ai statului de drept, de promotori ai progresului economic și social la scara întregii societăți și de parteneri indispensabili în dialogul și cooperarea internaționale. A arătat că, în perspectiva noului normal care se prefigurează la nivel global, avem nevoie de parlamente puternice, care să deschidă calea către reconstrucție și către un viitor mai bun pentru umanitate.
În contextul sărbătoririi a 75 de ani de la crearea ONU și a 65 de ani de la aderarea României la Organizație, președintele interimar al Senatului a reafirmat angajamentul României în sprijinul mecanismelor de drept internațional și al cooperării multilaterale bazate pe principiile Cartei Națiunilor Unite.
În continuare, a prezentat viziunea sa asupra viitorului multilateralismului, exprimându-se pentru o reînnoire a formatelor de cooperare internațională și o regândire a sistemului Națiunilor Unite, dar și pentru dezvoltarea colaborării și parteneriatelor dintre organizațiile internaționale, parlamente, autorități locale, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă.

Provocările fără precedent determinate de actuala pandemie impun un răspuns global coerent, în concordanță cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care oferă cadrul necesar pentru depășirea actualei crize. Va fi nevoie însă ca strategiile elaborate pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile să fie adaptate la realitățile pandemice și post-pandemice naționale și internaționale și aceasta trebuie să fie una dintre preocupările prioritare ale parlamentelor, a subliniat președintele interimar al Senatului.

La Conferința mondială a președinților de parlamente au participat lideri ai forurilor legislative naționale din peste 100 de țări de pe toate continentele, reprezentanți ai adunărilor parlamentare internaționale, oficiali ONU, experți și reprezentanți ai societății civile. Programul a inclus prezentări și discuții-panel pe teme referitoare la schimbările climatice, economiile incluzive, egalitatea de gen, participarea tinerilor în politică, mobilitatea umană și rolul parlamentelor în secolul XXI. Declarația finală a reuniunii reflectă angajamentul comun al președinților de a apăra și revitaliza multilateralismul și evidențiază rolul esențial al parlamentelor în identificarea și transpunerea în practică a răspunsurilor la actualele provocări globale.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă