13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăReevaluează Iohannis sau nu decizia referitoare la dezbatere?

Reevaluează Iohannis sau nu decizia referitoare la dezbatere?

Totuși, strategia sa de a nu participa la vreo dezbatere electorală a reușit să enerveze o parte minoră a electoratului său, în timp ce cea majoritară îi împărtășește opinia. Voi prezenta obiectiv argumentele fiecărei tabere, în privința deciziei președintelui Klaus Iohannis de a nu participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, după ce a spus pas și oricărei confruntări în primul tur.

Una dintre cele mai relevante voci din tabăra susținătorilor președintelui, care sunt de acord cu noncombatul acestuia, este eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan. Liberalul a prezentat, recent, pe pagina sa de Facebook cinci argumente pentru care președintele Klaus Iohannis nu ar trebui să o confrunte public pe prezidențiabila PSD, Viorica Dăncilă.

Rezumând, fostul jurnalist susține, în primul rând, că șeful statului nu ar trebui să o legitimeze pe Viorica Dăncilă, dialogând cu aceasta. În al doilea rând, minciunile PSD sunt atât de „sfruntate” încât Iohannis ar trebui să își risipească timpul să le demonteze, în loc să își prezinte programul său politic. Al treilea argument se fondează pe votul uriaș obținut de Klaus Iohannis în primul tur, al patrulea pe refuzul Vioricăi Dăncilă de a se consulta cu șeful statului pe teme de o importanță majoră, cum ar fi numirea comisarului european din partea României, iar ultimul pe incapacitatea fostului premier de a purta o dezbatere, dat fiind istoricul gafelor sale.

De cealaltă parte, însă, remarc un val pe rețelele de socializare, în care președintele Iohannis este criticat virulent pentru că după cinci ani de mandat refuză să participe la o confruntare electorală, atenție, nu mă refer la potențiali alegători ai Vioricăi Dăncilă. Sunt persoane care au votat fie cu Dan Barna, fie cu Theodor Paleologu sau poate că în primul tur l-au ales chiar pe Klaus Iohannis. Nu sunt toți votanții săi cei mai fideli, dar în contextul unui tur doi între Iohannis și Dăncilă, fiind cețățeni cu viziuni de dreapta, cel mai probabil ar opta să își exprime opțiunea în favoarea actualului președinte.

Principalul argument care este adus împotriva deciziei șefului statului de a nu participa la o confruntare electorală se referă la dezbatere, privită că un principiu esențial al democrației. În mod normal, într-o țară civilizată, care ar trebui să fie „o Românie normală”, dialogul între candidați nu ar trebui să lipsească, chiar dacă opiniile lor se situează în direcție complet opusă, spun cei care sunt contrariați de hotărârea președintelui. Nemulțumirea acestora este accentuată de faptul că România a avut post 1989 o cultură dezvoltată a dezbaterilor electorale. Dacă Iohannis nu se va răzgândi, ar fi pentru prima dată în 30 de ani de democrație când președintele nu apare la televizor în nicio ipostază asemănătoare unei confruntări electorale sau unui schimb de idei.

Devin din ce în ce mai virale, de asemenea, postările lui Klaus Iohannis din timpul campaniei electorale din 2014, în care prezidențiabilul Alianței Creștin Liberale de la acea vreme (ACL, formată din PNL și PD-L, vechile partide înainte de fuziune) îi solicita candidatului PSD, Victor Ponta, să participe la o dezbatere civilizată, normală în orice democrație, și să lase aroganța deoparte pentru interesul cetățenilor. Internauții remarcă, astfel, că Iohannis îi reproșa, în 2014, lui Ponta exact ce îi reproșează, astăzi, Dăncilă șefului statului.

Este imposibil ca din toată această dezbatere pe tema lipsei dezbaterii din campania electorală să nu se producă un efect pentru turul al doilea. Din refuzul lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă nu are cum să piardă electorat, ci, din contră, să câștige. De cealaltă parte, președintele își consolidează prin atacurile aruncate la adresa candidatei PSD susținerea electoratului radical, care este încântat că „Iohannis îi dă cu flit Vioricăi”. Totuși, cei care l-ar vota, în mod normal, dar sunt contrariați de neparticiparea sa la o confruntare electorală, ar putea să își anuleze votul sau să nu participe la scrutinul din turul al doilea.

Consecințe

Klaus Iohannis este sigur, în acest moment, că, pe fondul numeroaselor gafe făcute de Viorica Dăncilă și al politicilor sale care au scos sute de mii de oameni în stradă, românii îi vor valida fără probleme al doilea mandat. Comportamentul său, însă, a dezamăgit o parte a electoratului de dreapta. Dacă Dăncilă reușește să își mobilizeze votanții de stânga, această pasivitate a președintelui ar putea să relanseze lupta pentru Cotroceni.

 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă