3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăMinistrul Toader îi prezintă premierului Dăncilă o analiză privind recursul compensatoriu

Ministrul Toader îi prezintă premierului Dăncilă o analiză privind recursul compensatoriu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, își anunţase întâlnirea de luni cu premierul Viorica Dăncilă printr-o declaraţie de presă.

„Vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii. Luni (21 ianuarie, n.r.) vom avea o întrevedere cu doamna premier, îi voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate”, a declarat Tudorel Toader, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei.

Tot miercuri, ministrul Toader a subliniat că fenomenul infracţional este mai scăzut decât în anii anteriori, însă spusele sale au fost contrazise de procurorul general, Augustin Lazăr. Acesta a susținut că trebuia făcut un studiu de impact privind recursul compensatoriu în urmă cu doi ani şi că, în prezent, se observă un grad sporit de agresivitate la care au contribuit cei care au fost eliberaţi din penitenciare, iar Parchetele sunt în situaţia de a depune din nou eforturi pentru a-i prinde.

În acelaşi context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.

Aceste reacţii vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare, în baza recursului compensatoriu. Câţiva protestatari şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această procedură, manifestând și colorând vopsea roşie scările Ministerului Justiţiei.

Printre cazurile cu autori recidivişti se află cel de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, dintre care unul ieșise mai devreme de după gratii în baza aceluiaşi recurs.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Papa Francisc e în vizită în Grecia

Papa Francisc a sosit sâmbătă dimineaţa la Atena, în vizită ecumenică, în Grecia, venind din Cipru, relatează AFP. Este prima vizită a unui suveran...

Și-a dat foc la casă în timp ce încerca să scape de șerpi

O casă de aproape 10.000 de metri pătrați din Dickerson, Maryland, în apropiere de Baltimore, a fost cuprinsă de flăcări pe 23 noiembrie, când...
00:15:09

Alec Baldwin vorbește despre tragedia din Rust: Concepții greșite!

Alec Baldwin, despre motivul pentru care vorbește acum despre tragedia „Rust”: partea 1 Actorul Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie, în timpul unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă