10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Război între puterile statului. Premierul cere reducerea atribuțiilor Curții Constituționale

Premierul Ludovic Orban s-a declarat, joi, extrem de nemulțumit de decizia CCR privind nelegalitatea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență, pe baza prevederilor Ordonanțelor militare.

În acest context, șeful Guvernului a susținut că ar trebui schimbat modul de alegere a magistraților care fac parte din CCR și că ar trebui reduse atribuțiile Curții Constituționale.

Întrebat de jurnaliști dacă ar dori modificări cu privire la membrii CCR, premierul a răspuns astfel:

„Cu siguranţă, o schimbare a mecanismului de alegere. De asemenea, stabilirea unor limite ale atribuţiilor CCR, care să fie chiar în interiorul Constituţiei. De asemenea, modificări ale legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale”.

Șeful Guvernului, care este și președinte al PNL, a mai precizat totuși că încă nu e momentul să se treacă la un demers legislativ de modificare a atribuțiilor sau a componenței CCR, dar că atunci când se va trece la un asemenea demers va fi nevoie și de un referendum.

„Când vom fi pregătiţi pentru o astfel de situaţie, când va exista şi un suport politic şi o susţinere publică nu vom ezita să iniţiem acest demers”, a susținut premierul Orban.

Trebuie precizat că Guvernul României face parte din puterea executivă, iar CCR face parte din puterea judecătorească. Potrivit Constituției României, separația celor trei puteri în stat (legislativă, executivă și judecătorească) este garantată.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă