18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD și PNL își dau mâna pentru contracte juridice cu statul

PSD și PNL își dau mâna pentru contracte juridice cu statul

Aceste tipuri de achiziții fuseseră restricționate după criza economică din 2008. Deși în plină pandemie și scădere economică pentru toate țările, inițiatorii consideră că nu mai putem vorbi de criză în acest moment, iar contractele juridice pot fi reluate. Doi dintre inițiatori sunt chiar avocați.

Proiectul de lege pentru abrogarea unui articol din OUG nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare a fost introdus și adoptat în Senat la propunerea lui Robert Cazanciuc (PSD), Daniel Fenechiu (PNL), Pauliuc Nicoleta (PNL) și Preda Radu-Cosmin (PSD).

Potrivit articolului care se vrea abrogat, autoritățile, instituțiile publice și societățile naționale care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare decât în situații temeinic justificate. Acestea puteau fi achiziționate numai cu aprobarea după caz a ordonatorilor principali de credite, a consiliilor județene sau Consiliului General al Municipiului București, etc.

Cum explică inițiatorii

Potrivit inițiatorilor, situația care exista putea „crea blocaje in activitatea unor astfel de unitați angajatoare, fiind cunoscute in anii trecuți situațiile unor primarii de exemplu de localități mici care nu aveau în structura de personal juriști cu experiență care să le poata asigura aceste servicii”.

Inițiatorii mai susțin că „în anumite momente activitatea acestora și a structurilor organizatorice din care fac parte poate fi serios afectată în cazul apariției unor procese colective în care este reclamată respectivă instituție, situație care, coroborată cu insuficiența acestei scheme de personal, poate afecta și alte atribuții de baza ale acestora cum ar fi: atribuții de avizare și control privind legalitatea și conformitatea ordinelor conducătorului instituției și a altor documente stabilite de lege, sau de regulamentele interne și de acesta; verifică și avizează contractele și actele adiționale, în care institufia este parte, inclusiv contractele de muncă; verifică și avizează deciziile de sancționare disciplinară s.a.”

Senatul a adoptat deja propunerea legislativă cu 109 voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere, însă Camera Deputaților este decizională în acest caz. 

 

Casa de avocatură a lui Fenechiu, contracte cu statul

Unul dintre inițiatori, senatorul PNL Daniel Fenechiu este și avocat asociat la Casa de avocatură Fenechiu, Sava și asociații. Potrivit declarației de interese publicată pe site-ul Senatului, firma oferă servicii juridice către mai multe instituții și autorități publice. Toate sunt obținute prin achiziție directă, chiar dacă existau anumite restricții prevăzute de lege. Printre acestea, două contracte către Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în valoare de 18.000, respectiv 12.000 lei, obținute în 2019. Alte contracte vizează servicii către Administrația Domeniului Public București, către CNSAS, etc.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă