22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Procurorul general ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale asupra legilor justiţiei

„Este o situaţie sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acţiona mai departe, în zilele care urmează. Noi facem o analiză. O să vedeţi un comunicat de presă. Eu am precizat de multe ori că dacă cineva doreşte să modifice legile Justiţiei nu trebuie să o facă nici la o comisie specială, nici în procedură de urgenţă, fiindcă noi avem nevoie de legi în care să aibă încredere toţi românii. Avem nevoie de o Justiţie care să fie bine conturată, o Justiţie europeană”, a declarat procurorul general, la Parlament.

Întrebat dacă va contesta la Curtea Constituţională legile justiţiei, Lazăr a răspuns: ”Este una dintre ideile noastre”.

Cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei – pe care Senatul este for decizional – se află în stadii diferite în circuitul parlamentar.

Luni, Camera Deputaţilor a adoptat cu 179 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept. Tot luni, Biroul Permanent al Senatului a stabilit calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a ambelor acte normative – termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, 18 decembrie.

Cel de-al treilea proiect, de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii , a intrat în dezbatere în comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache.Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis luni să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care să fie analizate la reuniunea GRECO din martie. Vor fi făcute evaluări urgente ale proiectelor privind sistemul judiciar, fiind declanşată ”procedura ad-hoc în circumstanţe excepţionale”.

Ultima oră
Pe aceeași temă