11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăPrezentarea PNRR în Parlament: Eschiva lui Cîțu

Prezentarea PNRR în Parlament: Eschiva lui Cîțu

 

În discursul său, premierul Florin Cîțu a menționat câteva generalități incluse în program și niciun alt reprezentant al coaliției de guvernare nu a mai luat cuvântul pe acest subiect. Cîțu nu și-a folosit nici un sfert din timpul pe care îl avea la dispoziție, conform procedurii parlamentare, din 60 de minune vorbind mai puțin de 15. Sosirea șefului Guvernului în plen a intervenit după nenumărate solicitări ale PSD.  

În timp ce parlamentarii dezbăteau în plen, Asociația Forța Fermierilor a înconjurat clădirea cu tractoare, solicitând aleșilor să pună agricultura naţională între priorităţile strategice ale acestui an.

Prim-ministrul a menționat în discursul său că România are nevoie de întreaga sumă din PNRR, 29,2 miliarde de euro. „Referitor la suma totală, 29,2 miliarde, este un alt lucru pe care l-am spus ferm celor de la Comisia Europeană, la care am ţinut foarte mult. România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, etape care au fost întârziate în ultimii 30 de ani de zile. Avem nevoie de aceşti bani ca să putem să prindem din urmă alte ţări dezvoltate şi ăsta este rolul meu. Vă garantez tuturor că vom face acest lucru cu ajutorul acestui PNRR”, a afirmat șeful guvernului.

Totodată, premierul a făcut o listă a sumelor ce vor fi alocate diferitelor sectoare, fără a menționa detaliile relevante ale programului.

„PNRR este un ajutor de înmormântare”

Primul vorbitor din partea opoziției a fost liderul PSD, Marcel Ciolacu, care și-a început discursul cu o întrebare pentru Cîțu: „Mai reveniți la microfon ca sa ne prezentați totuși planul?”.

Ciolacu a subliniat că este „o rușine că premierul a fost forțat să vină în Parlament ca să prezinte un plan care va influența destinele românilor pentru următorii 5 ani”. El i-a întrebat pe parlamentarii partidelor din coaliție dacă au văzut planul ce va fi trimis la Bruxelles. „Dvs. ați văzut acest plan? Ați văzut ce conține acest plan? Știți ce susțineți în acest plan? Dl Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit în detaliu? Dl. Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?”, a spus Ciolacu de la tribună.

La rândul său, copreședintele AUR George Simion a anunțat că formațiunea sa va spune „nu acestui plan care nu ni s-a prezentat”, în timp ce senatorul PSD Gabriela Firea a menționat că „ar fi vrut să spunem da, dar nu ne-a dat dl Cîțu ocazia.” „Noi am venit să facem echipă cu Guvernul. Noi am fost deschiși să punem la dispoziție toți specialiștii noștri. Dl prim-ministru, nu ați venit de bună voie aici, ci cum îi e câinelui a linge sare”, a spus ea, de la tribună.

Cel de-al doilea copreședinte AUR, Claudiu Târziu, a menționat că premierul a venit în Parlament doar pentru că presiunea opoziției a fost importantă și că reformele menționate sunt, de fapt, acțiuni împotriva poporului român. „Reformele despre care domnul premier vorbeşte sunt de genul celor pe care un alt guvern de aceeaşi extracţie le-a făcut în 2008, cu consecinţe nefaste asupra românilor. Nu sunt reforme, sunt acţiuni împotriva poporului român. Acest PNRR este un ajutor de înmormântare şi, totodată, este ultima mare privatizare a tot ceea ce a mai rămas românesc”, a susţinut Târziu.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a atras atenția că parlamentarii coaliției nu vor să ia cuvântul în plen. „Nu știți despre ce se vorbește în PNRR și dovada este că nimeni nu vrea să ia cuvântul de la PNL, USR sau UDMR”, a spus el, subliniind că PNRR ar trebui să se numească „Planul național de rateuri cu repetiție”:

„Unde ești tu, Țepeș…”

Senatoarea Diana Șoșoacă și-a solicitat dreptul la cuvânt, spunând că „În sfârșit, domnul Cîțu nu fuge, dar o să îl punem pe fugă în curând”. Aceasta a criticat împrumuturile și sistemul de impozitare din România. Șoșoacă a început să recite din Scrisoarea III, însă când a ajuns la „Unde ești tu, Țepeș…”, i s-a terminat timpul, iar președintele de ședință, Ludovic Orban, i-a închis microfonul.

După finalizarea dezbaterilor, Ciolacu a cerut o pauză de 30 de minute, la finalul căreia a anunțat că PSD va depune pe 14 iunie o moțiune de cenzură, pe motiv că Guvernul a refuzat prezentarea PNRR în Parlament.

La rândul său, George Simion a spus că AUR părăsește sala și nu votează al doilea proiect de pe ordinea de zi – ratificarea Tratatului EURATOM, cerând PSD să facă la fel. În final, PSD a votat Tratatul care prevede mărirea contribuției României la UE.  

 

„Da, vom face spitale noi în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România în perioada următoare, în patru ani de zile, ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani”. FLORIN CÎȚU, PREMIER 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă