16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis cere Spaniei să participe la Grupul de Luptă din România

Președintele Iohannis cere Spaniei să participe la Grupul de Luptă din România

Președintele Iohannis cere Spaniei să participe la Grupul de Luptă din România, deja aprobat de conducerea NATO. Această unitate este denumită Battle Group Romania. Unitatea NATO din România este condusă de Franța și este deocamdată formată din militari francezi și belgieni. În acest moment, este vorba de un batalion compus din 800 de oameni.

Președintele Iohannis a discutat despre Grupul de Luptă din România cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Președintele Guvernului Spaniei a avut, joi, o vizită la București.

“Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, această nouă situaţie necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România, inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în ţara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a precizat șeful statului român. “Încurajez creşterea acestor contribuţii în România şi la Marea Neagră, pentru că actualul context, extrem de complicat, o impune”, a subliniat președintele Iohannis.

Grupuri de Luptă ale NATO mai există în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Unitatea din România este cea mai nouă. Operaționalizarea ei a fost urgentată în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Grupul de Luptă din România este o reacție la atacul Rusiei asupra Ucrainei

Înainte de vizita la Cotroceni, premierul Spaniei a avut și o întâlnire cu premierul României, Nicolae Ciucă. Premierul Ciucă a propus organizarea cât mai rapidă a primei ședințe comune a celor două guverne.

“Premierul spaniol a apreciat relația dintre cele două state, prin puntea de legătură  reprezentată de  cetățenii români care trăiesc pe teritoriul spaniol și a reiterat interesul pentru dezvoltarea și consolidarea  relațiilor bilaterale. Totodată, prim-ministrul Sanchez a mulțumit pentru reacția și solidaritatea poporului român, oferind în continuare sprijinul Spaniei în cadrul efortului european pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina”, a anunțat Guvernul României.

În luna iunie, un summit al NATO este programat la Madrid. La acea reuniune se va aproba și Noul Concept Strategic al Alianței Atlantice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă