11.1 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Premieră în Europa! Femeile au devenit majoritare în noul Parlament islandez

Premieră în Europa! Femeile au devenit majoritare în noul Parlament islandez.

Acestea dețin mai mult de jumătate din locurile din noul parlament islandez, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor publicate duminică.

Din cele 63 de locuri din Althing, 33 (52%) au fost câștigate de femei.

Nici o altă țară europeană nu a avut mai mult de 50% femei parlamentare, Suedia apropiindu-se de 47%, potrivit datelor compilate de Banca Mondială.

Alte cinci țări din lume au în prezent parlamente în care femeile ocupă cel puțin jumătate din locuri, potrivit Uniunii Interparlamentare: Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%) și Mexic și Emiratele Arabe Unite (50 la sută).

Spre deosebire de alte țări, Islanda nu are cote legale privind reprezentarea femeilor în parlament, deși unele partide necesită un număr minim de candidați pentru a fi femei.

Islanda a fost de mult timp un pionier în egalitatea de gen și drepturile femeilor și a ocupat în ultimii 12 ani clasamentul Forumului Economic Mondial cu cele mai multe țări egalitare.

Țara oferă concediu parental atât bărbaților, cât și femeilor, iar prima sa lege privind remunerarea egală pentru bărbați și femei datează din 1961.

Islanda a fost prima țară care a ales o femeie în funcția de președinte în 1980 și, din 2018, a avut o lege pionieră privind egalitatea de gen, care impune angajatorilor să demonstreze că plătesc aceleași salarii bărbaților și femeilor.

Ultima oră
Pe aceeași temă