12.3 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Predoiu: „Iohannis nu a comentat, dar nici nu a avut obiecții la propunerile de șefi de parchete”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat marți seara, la Europa FM, că l-a „informat” pe președintele Klaus Iohannis în legătură cu „opțiunile” sale pentru șefia parchetelor, iar șeful statului i-a urat „mult succes cu ele la Consiliul Superior al Magistraturii”.

„L-am informat cu privire la opțiunile mele, mi-a urat mult succes cu ele la CSM. Nu s-a pronunțat pe ele dar nu a avut nicio obiecție de fond vehementă cu privire la modul în care am gândit acest proces”, a spus Predoiu.

Ministrul nu a precizat care a fost momentul în care l-a informat pe președinte despre „opțiunile” sale.

Acesta a afirmat că această informare a fost făcută „de curtoazie” în condițiile în care, consideră el, destabilizarea sistemului judiciar a fost cauzată și de „această ciocnire permanentă între autorități care coboară din turnul de fildeș doar cu ocazia unor numiri”.

„Principiul colaborării loiale între instituții” este „sensul informării pe care i-am făcut-o dl președinte” iar acest demers a avut în vedere și „să văd dacă sunt complet eronat cu modul în care am gândit această procedură și criteriile”, a continuat Cătălin Predoiu.

Iar președintele Klaus Iohannis, care „a dovedit că este extrem de priceput în afaceri de stat, nu a făcut greșeala să se pronunțe în vreun fel sau altul”, a adăugat el.

Potrivit procedurii actuale, ministrul Justiției face propunerile pentru șefii parchetelor, după care urmează un aviz consultativ din partea CSM și numirea de către președinte, care nu poate refuza decât o singură dată o propunere, motivat.

Cătălin Predoiu a propus-o pe Gabriela Scutea la conducerea Parchetului General, pe Crin Bologa la șefia DNA și pe Giorgiana Hosu la conducerea DIICOT.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă