10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Poate fi obligat Isărescu să se prezinte în Parlament?

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că nu va participa la discuţia din Comisia Economică din Senat, programată să aibă loc ieri, fiind nevoie mai întâi de o întâlnire cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor. Conducerea BNR fusese chemată să participe la discuţii, în Comisia Economică din Senat, în legătură cu modul în care este format ROBOR.

”BNR nu va participa astăzi la discuţia din Comisia Economica din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Macroprudenţială, dupa cum a declarat aseară şi domnul consilier Vâlcov”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. El a subliniat că BNR este deschisă la dialog, dar consideră că ”se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de dl. Zamfir, care să nu plece de la un şir de fake news-uri”. ”Consiliul de Administraţie al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen, şi, în consecinţă, o discuţie în Parlament se poate face cu reprezentarea şi acordul tuturor forţelor politice, cu implicarea Comisiilor de Finanţe – Bănci. Cadrul de asa zisa discuţie pe care l-a pregătit domnul senator Zamfir nu a arătat reprezentativitatea parlamentară ca atare de vreme ce un alt senator a contestat invitaţia adresată BNR. A fost demersului unui politician care, din păcate, mizează pe un şir de false probleme cum ar fi manipulare dobânzilor, neprobată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii”, a anunţat Suciu.

Și la finalul anului trecut, Isărescu a declinat invitația de a se prezenta în fața comisiilor parlamentare.

În urmă cu o săptămână, senatorul ALDE Daniel Zamfir susţinea că indicele ROBOR este ”trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale şi cu implicarea BNR şi anunţa că guvernatorul Băncii Naţionale şi şeful Consiliului Concureţei vor fi chemaţi la audieri la Comisia economică din Senat începând din 29 ianuarie.

 

Ce a decis CCR

Daniel Zamfir consideră că Isărescu trebuie să se prezinte la comisie. ”Este obligat să vină la comisie. Avem şi o decizie a Curţii în sensul acesta, dar, dincolo de decizia Curţii, e un lucru elementar de funcţionare a democraţiei – Parlamentul României numeşte Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, Parlamentul României are dreptul, în timpul mandatului CA al BNR, să ceară explicaţii, să ceară informaţii, să audieze, să se lămurească în legătură cu situaţii care apar în legătură cu mandatul acelui CA al BNR. Nu poţi să aduci argumentul ăsta că nu eşti obligat să vii sau nu vrei să vii. Eu cred că am depăşit în societatea românească, după episodul Kovesi, abordarea asta primitivă: nu vreau să vin, eu sunt stat în stat. Nu se poate aşa ceva”, a arătat Daniel Zamfir. Senatorul ALDE a precizat că va solicita Biroului Permanent al Senatului să îl invite pe Isărescu la audieri în comisiile de specialitate.

O decizie a Curții Consituționale din vara anului 2017 diferențiază între trei categorii de persoane care pot fi invitate în Parlament. O primă categorie este formată din cei care trebuie să se prezinte în faţa comisiilor de anchetă în considerarea faptului că activitatea instituţiilor din care fac parte sunt sub control parlamentar şi care sunt citate în acest sens. Conducerea BNR se încadrează în această categorie, pentru că atât Consiliul de Administrație cât și guvernatorul BNR sunt votate de către Parlament.

O altă categorie o reprezintă persoanele care dețin funcții de conducere în instituții publice care nu află sub control parlamentar. Și acestea au obligația de a participa la lucările comisiei, în considerarea principiului colaborării loiale. De altfel, o decizie punctuală în acest sens a vizat-o pe Laura Codruța Kovesi, fost șefă a DNA, deși instituția nu este subordonată Parlamentului.

 

Fără sancțiuni

Judecătorii CCR explică însă că ei nu pot fi sancţionaţi pentru refuzul de a participa de către Parlament, prin orice mijloc. „Este firesc ca persoana citată să se prezinte şi să răspundă solicitărilor comisiei; constatarea şi stabilirea abaterilor disciplinare este, însă, de resortul exclusiv al titularului acţiunii disciplinare în cazul în care persoana citată nu îşi îndeplineşte aceste din urmă obligaţii, comisia de anchetă neputând avea o asemenea competenţă”, se arată în motivare. Există şi o altă categorie, respectiv persoanele care pot să nu aibă nici o tangenţă cu instituţiile statului, caz în care participarea acestora este la latitudinea lor.

Opoziția consideră că PSD urmărește, de fapt, preluarea controlului BNR. Liderul USR, Dan Barna, afirmă că Darius Vârlcov „îl amenință voalat pe Mugur Isărescu să facă un pas în spate pentru a se impune chiar el” la conducerea Băncii Naționale a României. Mandatul lui Mugur Isărescu, început în 1990, expiră în luna mai.

 

Ce este ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

După guvernatorul BNR, nici preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu,  nu va participa la audieri în Parlament

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Ultima oră
Pe aceeași temă