8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPolitică„Pinguinii” din Guvern ar putea lăsa baltă Programul Anghel Saligny

„Pinguinii” din Guvern ar putea lăsa baltă Programul Anghel Saligny

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” stârnește controverse în cadrul coaliției de guvernare, USR PLUS amenințând că ar putea să nu susțină planurile liberalilor și udemeriștilor. Mai mult decât atât, vicepremierul Dan Barna ar fi amenințat că useriștii nu vor vota tot ce propun partenerii de guvernare, iar apoi „să aplaude ca pinguinii”.

Vicepremierul Dan Barna afirmă că formaţiunea politică pe care o reprezintă nu se opune dezvoltării României, însă susţine că cei de la USR PLUS vor fi „foarte fermi” în a crea un mecanism prin care să se asigure că un plan naţional de investiţii va genera dezvoltarea comunităţilor locale, nu doar să „alimenteze diverse firme de casă”.

Vicepremierul a fost întrebat miercuri seara, la TVR, de ce actorii guvernamentali nu cad de acord asupra unei formule comune privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. „USR-PLUS este un partid al dezvoltării (…) şi din această perspectivă orice program care aduce resurse de dezvoltare la nivel local pentru drumuri, apă, canal şi gaz este un program care va avea şi are sprijinul nostru”, a spus el.

Vicepremierul a completat că un astfel de program de investiţii care trebuie să aducă bunăstare la nivel local în comunităţile din România trebuie să aibă nişte principii foarte clare, o monitorizare foarte clară, priorităţi predefinite, o cofinanţare, de la nivelul autorităţilor locale astfel încât primarii să nu mai fie încurajaţi să finanţeze proiecte nepotrivite.

Subiectul Programului Naţional de Investiţii va fi reluat săptămâna viitoare. Barna consideră că alocări multianuale trebuie făcute şi unor proiecte naţionale, cum ar fi calea ferată sau infrastructura de transport rutier.

Pinguinii din coaliție

Discuțiile despre susținerea programului au existat însă și în coaliție, unde USR PLUS le-a transmis PNL și UDMR că vor ca și reformele susținute de ai să aibă proritate. „Varianta în care voi treceți prin Guvern tot ce vreți voi și noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste”, le-ar fi spus Barna, partenerilor de guvernare, potrivit unor surse citate de g4media.ro.

El a cerut ca desființarea secției speciale, amendamentele la programul Anghel Saligny, proiectul zero taxe și un program multianual de finanțare a infrastructurii (autostrăzi, căi ferate) să fie discutate, de asemenea, cu prioritate.

UDMR l-a acuzat însă pe Dan Barna că recurge la șantaj politic, condiționând desființarea Secției Speciale de discutarea altor proiecte. „Nu se poate negocia de genul bani contra justiție”, ar fi spus liderii UDMR. Premierul Florin Cîțu ar fi susținut la rândul său acuzația de șantaj politic.

Unii useriști vor ieșirea de la guvernare

Pe de altă parte, Barna a recunoscut public că a guverna în coaliţie e „mult mai greu decât s-ar fi aşteptat să fie”, însă susţine că USR-PLUS va rămâne la guvernare „până la momentul în care va fi evident că nu se pot face reforme”.

El a admis însă că există în USR-PLUS „un filon, o grupare” care doreşte ieşirea de la guvernare a formaţiunii.

„Cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă. E un filon, un grup în partidul nostru care spune: dom-le, să ieşim de la guvernare, să plecăm acasă, nu se poate, ori facem reformele noastre, ori plecăm. Asta e varianta cea mai facilă, este escape-ul, dar este o scăpare care nu ajută cu nimic România, pentru că dacă noi am ieşi de la guvernare am face ştiri două-trei zile, dramatism, burtiere însângerate, jale, după care România e aceea dinainte de USR-PLUS”, a spus Barna.

În ceea ce priveşte scenariile conform cărora şefii celor două camere ale Parlamentului vor fi schimbaţi sau vor fi „rediscutate” ministere după alegerile interne din PNL, Barna a negat această ipoteză. „Ce vor face colegii de la PNL nu comentez, e dreptul lor, nu e rolul meu să intervin. Ceea ce vrea să spun este foarte clar: această coaliţie, această echipă de guvernare – Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Ioana Mihăilă, Ciprian Teleman, Stelian Ion şi eu – am venit ca să asigurăm îndeplinirea programului de guvernare. Aceea este miza reală”, a mai spus Berna.

Vicepremierul a mai ținut să spună și că, în acest moment, coaliţia de guvernare nu funcţionează pe subiectul Justiţiei, iar acuzele aduse ministrului de resort, Stelian Ion, că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile, sunt „nedrepte şi false”.

Citește și: Expert Forum cere Guvernului să nu măreasca subvenţiile partidelor

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă