11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Partidele cer decontarea banilor din campania electorală. Care a fost cel mai eficient partid

Partidele politice cer rambursarea de către stat a banilor cheltuiți în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, la finalul perioadei în care se puteau depune cereri de decontare, suma totală solicitată de partide se ridică la aproape 150 de milioane de lei.

Perioada în care se puteau cere aceste sume s-a încheiat la data de 6 ianuarie 2021. Au avut dreptul să ceară decontarea cheltuielilor acele formațiuni care au obținut cel puțin 3 la sută din numărul de voturi exprimate la nivel național.

Cele mai mari sume de bani le-au solicitat PSD (peste 43 de milioane de lei), PNL (peste 36 de milioane de lei), Pro România (peste 28 de milioane de lei) și PMP (peste 19 milioane de lei). Din acest punct de vedere, cel mai ineficient a fost partidul lui Victor Ponta, întrucât a cheltuit acești bani fără să intre în Parlament.

La polul opus, dintre partidele care au intrat în Parlament, suma cea mai mică o solicită AUR. Partidul lui George Simion a cheltuit puțin peste 1,5 milioane de lei dar a ieșit pe locul patru între partidele parlamentare.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă