16.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Orban: PNL va ataca la CCR modificările aduse legilor justiţiei

”PNL se opune, vom vota împotriva oricărui amendament al PSD-ALDE care poate să afecteze independenţa puterii judecătoreşti şi autonomia în activitatea magistraţilor. Evident, în momentul de faţă pregătim temeiuri de atac la CCR, în cazul în care vor trece legile”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a cerut UDMR să iasă din “plasa” partidului de guvernământ.

”Nu pot să nu readuc aminte că fără UDMR aceste legi nu ar fi fost adoptate şi din nou le adresez celor de la UDMR să iasă din această plasă a partidului de guvernământ. Ei sunt membri ai Partidului Popular European şi au obligaţia de a vota împotriva propunerilor formulate de PSD, care nu sunt susţinute la nivelul Partidului Popular European şi în general la nivelul Uniunii Europene”, a spus liderul PNL.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat, duminică, bugetul pentru anul 2018, afirmând că acesta nu creşte salariile şi pensiile românilor şi că dezbaterile parlamentare care vor avea loc săptămâna viitoare ar trebui să fie dedicate legii bugetului de stat, nu şi legilor justiţiei.

“Este un buget prin care nu cresc veniturile oamenilor, nu cresc salariile nici în sectorul privat, nici în sectorul public. Ce să mai vorbim de promisiunea de creştere cu 25% (a salariilor – n.r.), care nu este onorată. Nu cresc pensiile, este un buget care nu are un fundament serios şi nu înţelegem unde se risipeşte creşterea economică atât din acest an, cât şi creşterea economică prognozată pe anul viitor, de 5,5%. (…) Din păcate, toate amendamentele de fond care au fost formulate de PNL au picat în Comisia de buget – finanţe. Singurul amendament adoptat a fost cel legat de acordarea intergrală a impozitului pe venit către autorităţile locale, pentru a împiedica jaful pus la cale de Guvern împotriva bugetelor locale. Acest amendament a trecut în Comisia de buget – finanţe şi tragem nădejde că o să treacă şi de plenul Camerelor reunite. Guvernul actual a făcut o gaură imensă în bugetele locale – peste un miliard de euro”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că nu are mari speranţe că parlamentarii vor ţine cont de îndemnul primarilor de a nu vota bugetul dacă acesta nu conţine amendamentul care prevede redirectionarea integrală a impozitului pe venkit către autorităţile locale.

“Vom vedea. Nu am mari speranţe în starea de legume în care se găsesc azi marea majoritate a parlamentarilor, care nu ţine cont de voinţa oamenilor, ci de ordinele lui Dragnea şi ale lui Tudose. Nu trebuie un număr foarte mare (de voturi – n.r.), e suficient un număr de parlamentari de maxim 20 să voteze alături de noi şi atunci amendamentele trec şi pot să treacă şi alte amendamente”, a precizat Orban, la solicitarea jurnaliştilor.

Orban a afirmat că săptămâna viitoare cea mai importantă va fi dezbaterea bugetului pe anul viitor.

“Eu cred că, în momentul de faţă, nimic nu este mai important decât o dezbatere serioasă asupra proiectului de buget şi mai ales o aplecare a majorităţii guvernamentale spre amendamentele serioase, amendamentele de fond, ale opoziţiei, ale PNL. (…) Până la finalizarea bugetului, consider că orice fel de încercare de a mai dezbate legile justiţiei, generic, nu-şi au locul”, a spus liderul PNL.

Ultima oră
Pe aceeași temă