6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăOrban nu exclude o largă coaliţie de guvernare, dacă trece moţiunea de...

Orban nu exclude o largă coaliţie de guvernare, dacă trece moţiunea de cenzură

Întrebat, într-o emisiune difuzată marţi seară de Realitatea Tv, despre posibilitatea formării unei largi coaliţii de guvernare ALDE-UDMR-USR-minorităţi, dacă trece moţiunea de cenzură, liderul PNL, Ludovic Orban a răspuns: “Orice formula care să ducă la un guvern care să respecte valori şi principia, care să aducă România pe calea corectă, suntem dispuşi să îl sprijinim. Nu, niciun caz cu un premier PSD”.

Liderul liberal a adăugat că nu i-a făcut nicio promisiune preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, cu care s-a întâlnit marţi pentru discuţii şi negocieri legate de moţiunea de cenzură, ci i-a explicat ce formulă de guvernare ar putea fi viabilă, în cazul în care pică Guvernul Dăncilă.

“Nu, n-am avut nicio discuţie legată de coborârea pragului în administraţie, legea legată de 15 martie. I-am spus că aceste lucruri nu le putem negocia. Am dat răspunsuri la întrebări, acele răspunsuri pe care le-am considerat potrivite şi necesare. Ce formula de guvernare susţinem în cazul în care pica Guvernul. Le-am spus că am fost întrebat despre funcţia de premier, dar că obiectivul nostrum principal este căderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea. Ceea ce am spus este, că după aceea, poate fi o formula de guvernare cu PNL, dacă există majoritate, poate fi o variant a anticipatelor. Asta a fost ideea (largă coaliţie – n.r.). Practic sunt aproape de preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Toată statea aceasta de neîncredere nu este sănătoasă în anul Centenarului, aproape de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE. Cum să intrăm în primele şase luni, când avem astfel de miniştrii, cel de la Educaţie, care e certat cu limba română, ministrul Muncii care postează clipuri cu tunuri de apă care înlătură protestatari? Nu sunt în stare să termine autostrăzi, Şebeş-Turda, nu au demarat niciun troson de autostrada, de cale ferată modernizată. Tot ce era finanţabil din fonduri UE se află într-o situaţie de blocaj”, a afirmat Orban, într-o emisiune difuzată de Realitatea Tv.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că a discutat marţi cu liderul PNL, Ludovic Orban, şi că va anunţa miercuri, înaintea votului final al moţiunii de cenzură care este poziţia parlamentarilor Uniunii la vot. Tot marţi Hunor s-a întâlnit şi cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

“Nu mai am nimic de lămurit ( cu PNL-n.r), totul e lămurit, totul e clar. A fost o discuţie extrem de civilizată astăzi cu preşedintele PNL, şi eu cred că amândoi ştim că, în acest moment, şansele moţiunii de cenzură, până când această coaliţie PSD-ALDE merge împreună, sunt minime. Nici Ludovic Orban nu e rupt de realitate, a fost o discuţie foarte onestă. Abţinerea e o posibilitate ( de la moţiunea de cenzură-n.r). Noi am mai făcut această opţiune de foarte multe ori, în acest moment nu pot să spun ce decizie vom lua”, a afirmat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, la Parlament.

Liderul Uniunii a precizat, după întâlnirea cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că au discutat despre şansele trecerii moţiunii de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă, despre poziţia UDMR faţă de o eventuală Ordonanţă de Urgenţă pe Codurile penale şi o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Coaliţia PSD-ALDE a anunţat că va fi prezentă în sală, la votul din plenul reunit de miercuri al Parlamentului, dar nu va vota moţiunea de cenzură prin care Opoziţia cere demiterea Cabinetului Dăncilă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă