1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăOrban, despre protocolul SRI-CSM: Directorul SRI de la PSD a semnat acel...

Orban, despre protocolul SRI-CSM: Directorul SRI de la PSD a semnat acel protocol

Întrebat cum comentează pe marginea protocolului SRI-CSM, desecretizat pe 4 mai, Ludovic Orban a răspuns: „Să se pronunţe asupra acestui subiect cei care l-au făcut, l-au ţinut secret. Eu habar n-am avut de existenţa unui astfel de protocol. Nu am participat niciodată în nicun fel. Aş vrea să remarcaţi că directorul SRI care a provenit din PSD este cel care a semnat aceste protocoale şi că directorul SRI care provenit din PNL este cel care a decis desecretizarea”, citează Mediafax.

CSM a publicat, pe 4 mai, al doilea protocol pe care instituţia îl avea cu Serviciul Român de Informaţii, încheiat în 2012. Documentul prevede că părţile analizează proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitatea lor şi fac planuri comune. “În cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituţii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei Părţi”, se arată în protocol.

Nu se menţionează însă clar ce înseamnă aceste planuri comune, lăsând loc oricărei acţiuni. Documentul arată şi că “în cazul în care una din Părţi intenţionează valorificarea informaţiilor, potrivit competenţelor proprii, este obligatorie obţinerea acordului prealabil al Părţii care a obţinut datele şi informaţiile”.

Doar că informarea nu se oprea aici pentru că înţelegerea din 2012 obliga CSM să anunţe ce a făcut cu acele date şi cum au fost ele valorificate.

Protocolul a fost semnat de vicepreşedintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Hăineală, şi Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, şi confirmat de preşedintele de atunci al CSM, Alina Ghica, şi fostul şef SRI, George Maior. Foştii membri ai Consiliului din acea vreme spun că nu i-a întrebat nimeni niciodată legat de acordul privind încheierea protocolului. Mai mult, documentul nu a fost discutat în comisii sau în plenul CSM.

Cele mai citite

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după...

Bilanț Covid, 30 noiembrie. A scăzut numărul infectărilor

Bilanț covid 30 noiembrie. 1.622 de cazuri noi de COVID-19 și 1.146 de pacienți la ATI, în ultimele 24 de ore. 147 de români...

Moderna anunță că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron

CEO-ul producătorului de medicamente Moderna a anunțat că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron. Avertismentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă