13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăO treime dintre locuitorii Republicii Moldova ar vota unirea cu România

O treime dintre locuitorii Republicii Moldova ar vota unirea cu România

O treime dintre locuitorii Republicii Moldova ar vota unirea cu România, relevă un sondaj de opinie.

Sondajul a fost intitulat „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”. Studiul a fost realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu‟ (ISPRI) din România împreună cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Republica Moldova. ISPRI este subordonat Academiei Române iar IDIS este un grup independent, cu sediul la Chișinău.

Potrivit acestui studiu, 34,4 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea țării lor cu România. Alți 49,6 la sută ar vota împotriva unirii. Circa zece la sută dintre locuitorii Republicii Moldova sunt indeciși asupra acestei chestiuni.

Procentul moldovenilor care doresc unirea este mai mare în cazul celor care dețin și cetățenia română. Datele pentru acest studiu au fost culese în perioada 24 ianuarie – 5 februarie 2022.

În ultimii 12 ani, procentul cetățenilor Republicii Moldova care doresc unirea ar fi crescut mult. În anul 2010, procentul unioniștilor era 3 la sută iar în 2022 este 34,4 la sută. Această evoluție a opțiunilor populației poate fi corelată și cu schimbarea puterii politice la Chișinău.

Rezultatul Barometrului “Republica Moldova și România” au fost prezentate la București la data de 8 februarie 2022.

Aceste date sunt prezentate în contextul în care, vineri, este planificată o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Ședința comună va avea loc la Chișinău. În paralel, Parlamentul României trimite o delegație în Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă