10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăNoile restricții stârnesc proteste în toată țara și critici în interiorul PNL

Noile restricții stârnesc proteste în toată țara și critici în interiorul PNL

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din țară – București, Constanța, Brăila, Galați, Timișoara, Arad, Sibiu. Unele dintre proteste s-au desfășurat inclusiv după orele de la care intrau în vigoare restricțiile, în funcție de rata de incidență a COVID-19 din fiecare localitate în parte.

După ședința Biroului Executiv al PNL de luni, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că 4.075 de români au participat la proteste, dar dreptul la protest încă funcționează. „Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi”, a spus Bode, la Parlament.

El a făcut apel la respectarea normelor de protecţie sanitară. Bode a mai spus a arătat că va solicita Poliţiei şi Jandarmeriei să transmită o situaţie privind numărul de persoane amendate în contextul protestelor.

La rândul său, și premierul Florin Cîțu a spus că românii pot protesta atâta timp cât nu încalcă legislația în vigoare. „Dreptul de a avea o opinie în România rămâne, avem opinii diferite. Pentru mine, foarte important este să continue campania de vaccinare, este foarte important să găsim cele mai bune măsuri pentru a-i ajuta pe români. Spitalele sunt foarte aglomerate, de aceea luăm aceste măsuri. (…) Oamenii trebuie să respecte legea. Toţi trebuie să respectăm legea. (…) Eu îi înţeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toţi am obosit”, a declarat Cîțu.

Cine l-a invitat pe Arafat la BEx?

O noutate a zilei de ieri a fost participarea secretarului de stat Raed Arafat la ședința liberalilor care, în mod normal, este o ședință de partid. Surse din PNL spun că secretarul de stat a venit în rândul liberalilor să explice noile măsuri, chiar la invitația șefului guvernului. Arafat ar fi raportat însă cifre îngrijorătoare, ținând cont că în mai multe județe s-au înregistrat creșteri, 11 dintre acestea și Bucureștiul, fiind în scenariul roșu. De asemenea, numărul pacienților internați la ATI a depășit 1.400 și se fac eforturi pentru creșterea numărului de paturi la terapie intensivă.

Cel care a criticat invitarea lui Arafat la ședință a fost deputatul PNL de Alba Florin Roman, el spunând că a fost „o eroare politică majoră”. Roman susține că în acest fel PNL va fi asociat cu impunerea măsurilor restrictive și va face rău partidului din punct de vedere politic.

„Nu știu cine a avut măreața idee, dar greșeli de genul acesta costă politic întregul PNL. Practic, se induce ideea că PNL este partidul care se asociază cu măsurile restrictive luate de Raed Arafat, unele necesare, fără îndoială, dar altele ce ridică mari semne de întrebare. Vă spun direct: Niciodată, în calitate de vicepreședinte al partidului de guvernământ, nu am fost consultați în legătură cu aceste măsuri. Și nu e treaba noastră, a politicienilor, să ne băgăm peste deciziile specialiștilor. Dar, cu toții, avem dreptul să fim informați corect și lămuriți…acolo unde avem îndoieli sau unde există semne de întrebare. Genul acesta de greșeli politice nu fac altceva decât să îngroape munca liberalilor de rând, care trudesc zilnic pentru PNL! Poate azi, mâine ne vom trezi și cu anti-vacciniști…ca invitați în forul de conducere al PNL…”, a scris Roman pe Facebook.

Robu, nemulțumit de restricții

Un alt liberal, care deși nu mai deține funcții în partid, se bucură de popularitate în rândul timișorenilor, fostul primar, Nicolae Robu, a avut și el o postare foarte critică la adresa restricțiilor. „INCOMPETENȚA ESTE DUSĂ PREA DEPARTE! NU MAI ACCEPTĂM RESTRICȚII ABERANTE! ‼️ Lăsați-ne să ne facem cumpărăturile când ne este la îndemână și magazinele deschise cât doresc administratorii lor! Cu număr de persoane controlat înăuntru, asta e cu sens și cu măști, de acord și cu asta! Și veți vedea că nr de îmbolnăviri nu va crește! Va crește, în schimb, dacă le închideți la ora 18.00, idee pur și simplu debilă!”, a postat Robu, pe Facebook.

El a cerut măsuri prin care angajații și angajatorii să fie ajutați și sportul în aer liber să fie permis.

Ciolacu: Românii s-au săturat

Și opoziția a criticat restricțiile. În timp ce AUR anunțase prin vocea liderului George Simion proteste care urmau să înceapă la ora 17, în fața tuturor prefecturilor din țară, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că lumea „s-a săturat” de restricții.

„Românii trebuie să își vadă de viața lor, să meargă la muncă, să își ducă copiii la școală. Restricțiile luate au adus mai mult haos decât responsabilitate. Ați văzut ce s-a întâmplat după ora 18 în benzinării. Au distrus parteneriatul dintre guvern și cetățeni și nimeni nu mai are încredere. Este dreptul democratic al românilor să iasă în stradă. Nimeni nu are dreptul să ne facă teroriști când ieșim în stradă”, a declarat Ciolacu.

„Actualii guvernanți ar trebui să se întrebe de ce au ieșit oamenii în stradă. Toate măsurile sunt pompieristice. Guvernul trebuie să fie eficient. Ei nu fac altceva decât politică. S-a săturat lumea de bâlbele lor și de faptul că nu sunt coerenți și credibili,” spune Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a anunțat din nou depunerea unei moțiuni de cenzură prin care PSD intenționează să demită guvernul. „Vom discuta și vom căuta să negociem atât cu formațiunile aflate în opoziție, cum este AUR”, a mai spus Ciolacu. Săptămâna trecută, George Simion a negat că ar fi avut orice discuție cu reprezentanții PSD pe tema moțiunii de cenzură. 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă