12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăNoi fricțiuni. Nicușor Dan către Vlad Voiculescu: „Să învățăm să ne împărțim...

Noi fricțiuni. Nicușor Dan către Vlad Voiculescu: „Să învățăm să ne împărțim competența”

În urma ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență de vineri s-a decis că, de luni, măsurile anti-pandemie vor fi relaxate, astfel că se redeschid la interior, în limita a 30% din capacitate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc.

Decizia fusese însă criticată de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, care a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București. El a subliniat că, în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”. El a subliniat că a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, potrivit unor surse G4media. În plus, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arăta că riscul epidemiologic european și național este ridicat din cauza celor trei noi mutații ale virusului. Voiculescu mai spunea că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București. 

Dan îi sugerează să nu se amestece

La rândul său, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a a explicat că așa cere legea și i-a cerut ministrului, care a fost viceprimar al Capitalei, să nu se amestece. „Trebuie să învățăm să ne împărțim competența. Eu ca autoritate locală am niște atribuții. Așa scrie legea. Avem un Comitet Național care a luat aceste decizii și a stabilit aceste rate de incidență. Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un Comitet Național, eu ca autoritate mă subordonez. În cuprinsul hotărârii, se scrie că se fac relaxările cu condiția ca indicele să rămână sub 3, ceea ce e foarte probabil”, a declarat Nicușor Dan.

Opinia primarului a fost susținută și de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. El a explicat că potrivit HG prin care a fost prelungită starea de alertă, Prefectura era obligată să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, ținând cont că incidența de infectare a scăzut sub 3 la mie. „Rolul acestui Comitet a fost să constatăm că, la nivelul municipiului București, indicele de contaminare este de sub 3 la mie mai multe zile consecutiv. Am fost obligați să respectăm prevederile legale, anume să relaxăm anumite activități, astfel, cum au fost prevăzute prin Hotărârea Comitetului Municipal pentru situații de Urgență”. 

Trebuie respectate regulile

Pe de altă parte, șeful Direcției pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că pandemia poarte fi ținută sub control dacă sunt respectate regulile, inclusiv în condițiile „micii relaxări” din București. În plus, Arafat susține că decizia este reversibilă și restricțiile pot fi impuse din nou în caz de creștere a ratei de infectare.

„S-a așteptat 48 de ore, avem trei zile de descreștere în București și s-a luat decizia – care este reversibilă și oricând poate fi întoarsă dacă începe din nou creșterea. S-a evitat să se deschidă începând cu acest weekend tocmai ca să se evite aglomerația în restaurante, în malluri, până nu vedem cum va evolua și în cursul săptămânii viitoare”, a explicat el la Digi24.

Arafat a mai spus că în orașele din țară aflate în situații asemătoare nu s-au înregistrat creșteri semnificative după relaxarea măsurilor. El a admis însă că trebuia analizată situația și în corelare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, care este mult mai contagioasă. „Normal că trebuie analizată situația și în corelare cu noua tulpină, dacă începe să fie evidentă în România, și în corelarea cu diferiți indicatori pe care îi urmărim”, a concluzionat Arafat.

 

TEHNIC VORBIND

Rata de infectare
Incidența de infectare la nivelul municipiului București a fost sub 3 la mie. Miercuri a fost 2,96, joi 2,59 și vineri 2,52 la mie.

Relaxare

Începând de luni, se redeschid la interior, în limita a 30% din capacitate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc din București.

Restricții

Vlad Voiculescu a solicitat menținerea restricțiilor în București și s-a arătat îngrijorat de apariția noii tulpini.

Noua tulpină

Între timp, nouă persoane au fost depistate pozitiv, fiind contacţi ai unui pacient care lucrează la o şcoală din Bucureşti confirmat cu noua tulpină din Marea Britanie.

Revenire

Raed Arafat susține că, în cazul în care rata de infectare crește, se pot reinstaura restricțiile. 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă