13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăNegocieri în linie dreaptă. Care ar putea fi titularii ministerelor guvernului PNL...

Negocieri în linie dreaptă. Care ar putea fi titularii ministerelor guvernului PNL – USR PLUS – UDMR

Conform înțelegerii, nouă ministere ar urma să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR, chiar și în condițiile în care Ludovic Orban a stârnit nemulțumirea colegilor de partid, care îl acuză că a cedat multe ministere importante.

Discuţiile de sâmbătă au ca temă programul de guvernare şi eventual şi distribuirea posturilor de secretar de stat.

Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS şi cu UDMR pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, cei doi parteneri principali ai Coaliției, PNL și USR PLUS, urmând să-și împartă și președinția celor două Camere ale Parlamentului: Camera Deputaților va reveni PNL, cel mai probabil cu Orbanb ca președinte, iar Senatul va reveni USR PLUS.

Premierul Cîțu ar urma să fie secondat de doi vicepremieri, unul de la UDMR – Kelemen Hunor, și unul de la USR – PLUS – Dan Barna, ultimul salvându-și, astfel, și cariera personală, în condițiile în care este tot mai contestat în interioriul formațiunii sale politice.

În ceea ce privește titularii vehiculați ai ministerelor noului cabinet, situația se prezintă în momentul de față după cum urmează:

La nivelul ministerelor alocate PNL, Ministerul Apărării Naționale ar urma să fie condus în continuare de Nicolae Ciucă iar Externele de Bogdan Aurescu. La Finanţe, potenţiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuş / Bogdan Huşucă / Sebastian Burduja. La Ministerul Administrației și Internelor prima opțiune este Marcel Vela, dar sunt vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu. Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan. La Agricultură, alături de anumele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar fi luat în calcul Robert Sighiartău.

În privința ministerelor alocate USR PLUS, Justiția ar putea fi preluată de Stelian Ion, Sănătatea de Vlad Voiculescu, Fondurile Europene de Cristian Ghinea, Transporturile de Cătălin Drulă. USR PLUS va numi, de asemenea, și titularii Ministerului Economiei și Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Conform anunţului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu – Tanczos Barna.
”Aş vrea să mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conştient de această responsabilitate. Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare. E nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit, în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătate, dar şi în domeniul economiei”, a declarat Florin Cîţu după ce a fost anunţat oficial ca propunere pentru funcţia de premier.

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă