12 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăNegocieri în linie dreaptă. Care ar putea fi titularii ministerelor guvernului PNL...

Negocieri în linie dreaptă. Care ar putea fi titularii ministerelor guvernului PNL – USR PLUS – UDMR

Conform înțelegerii, nouă ministere ar urma să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR, chiar și în condițiile în care Ludovic Orban a stârnit nemulțumirea colegilor de partid, care îl acuză că a cedat multe ministere importante.

Discuţiile de sâmbătă au ca temă programul de guvernare şi eventual şi distribuirea posturilor de secretar de stat.

Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS şi cu UDMR pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, cei doi parteneri principali ai Coaliției, PNL și USR PLUS, urmând să-și împartă și președinția celor două Camere ale Parlamentului: Camera Deputaților va reveni PNL, cel mai probabil cu Orbanb ca președinte, iar Senatul va reveni USR PLUS.

Premierul Cîțu ar urma să fie secondat de doi vicepremieri, unul de la UDMR – Kelemen Hunor, și unul de la USR – PLUS – Dan Barna, ultimul salvându-și, astfel, și cariera personală, în condițiile în care este tot mai contestat în interioriul formațiunii sale politice.

În ceea ce privește titularii vehiculați ai ministerelor noului cabinet, situația se prezintă în momentul de față după cum urmează:

La nivelul ministerelor alocate PNL, Ministerul Apărării Naționale ar urma să fie condus în continuare de Nicolae Ciucă iar Externele de Bogdan Aurescu. La Finanţe, potenţiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuş / Bogdan Huşucă / Sebastian Burduja. La Ministerul Administrației și Internelor prima opțiune este Marcel Vela, dar sunt vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu. Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan. La Agricultură, alături de anumele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar fi luat în calcul Robert Sighiartău.

În privința ministerelor alocate USR PLUS, Justiția ar putea fi preluată de Stelian Ion, Sănătatea de Vlad Voiculescu, Fondurile Europene de Cristian Ghinea, Transporturile de Cătălin Drulă. USR PLUS va numi, de asemenea, și titularii Ministerului Economiei și Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Conform anunţului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu – Tanczos Barna.
”Aş vrea să mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conştient de această responsabilitate. Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare. E nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit, în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătate, dar şi în domeniul economiei”, a declarat Florin Cîţu după ce a fost anunţat oficial ca propunere pentru funcţia de premier.

 

Cele mai citite

Dezvoltarea roboților ucigași, se poate avea încredere în ei? Analiză despre noua cursă a înarmărilor

Armele inteligente artificiale transformă armatele din întreaga lume – ar trebui să ne îngrijorăm?  Roboții ucigași și dronele „kamikaze” sunt aici: armamentul inteligent artificial...

Rareș Bogdan va fi ministru

Rareș Bogdan va fi ministru în timpul guvernării PNL - PSD - UDMR. Chiar Rareș Bogdan a anunțat că va primi o asemenea funcție,...

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud, din cauza pandemiei de Covid. Din Africa de Sud trebuie repatriați 39 de români,...
Ultima oră
Pe aceeași temă