10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Ministrul Toader, explicații privind legile justiției în Comisia de la Veneţia

 

„Am dat curs invitaţiei de prezentare a evoluţiilor legislative din România referitoare la legile justiţiei. În marja reuniunii, am avut o întrevedere cu domnul Marin Mrčela, preşedintele Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO)”, a anunţat ministrul, pe Facebook.

Modificarea legilor justiţiei a fost dezbătută în comisia parlamentară specială, fiind adoptate mai multe amendamente contestate de opoziţie, de unii magistraţi şi de o parte a societăţii civile.

Decizia cea mai controversată a fost înlocuirea articolului din statutul magistraţilor, în care se prevedea că „procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii” cu articolul din Constituţie care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Comisia de la Veneţia, creată în 1990, reprezentă un organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale.

În urmă cu trei zile, ministrul Justiției a avut o întâlnire cu ambasadorii SUA, Belgiei, Canadei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei şi Suediei, discutând despre legile justiției, dar și despre concluziile raportului MCV. 

Aceștia au transmis preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiţiei dezbătut în Parlament, precum şi „dorinţa fermă” ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. De asemenea, ambasadorii statelor membre UE au subliniat importanţa unui proces de consultare amplu şi deschis cu toate părţile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei.

Ultima oră
Pe aceeași temă