20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăMiniștrii cabinetului Cioloș, audiați în comisiile de specialitate. Programul întâlnirilor

Miniștrii cabinetului Cioloș, audiați în comisiile de specialitate. Programul întâlnirilor

Miniștrii desemnați să facă parte din Cabinetul Cioloș vor fi audiați, marți, începând cu ora 10.00, în comisiile parlamentare de specialitate. Primii care vor intra în „focul” întrebărilor vor fi cei de la Sport și Cultură. Candidații au, în general, o oră la dispoziție pentru a-și prezenta programul.

Marți, de la ora 10.00, începe în Parlament audierea miniștrilor propuși pentru a face parte din Guvernul minoritar Cioloș. Fiecare candidat are aproximativ o oră la dispoziție să convingă membrii comisiilor.Excepţie fac Ioana Mihăilă, propusă pentru Ministerul Sănătăţii, care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu, la Ministerul Mediului, şi Corina Atanasiu, la Ministerul Educaţiei, care au o oră şi jumătate la dispoziție.

Miniștrii cabinetului Cioloș, audiați în comisii. Program

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat repartizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş pentru audierea în comisiile de specialitate.  

  • Ora 10.00 – Iulia Popovici, Ministrul Culturii, Tudor Pop, Ministrul Tineretului şi Sportului;
  • Ora 11.00  – Monica Berescu – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, Nicu Fălcoi – Ministrul Apărării Naționale, Ilie Dan Barna – Ministrul Afacerilor Externe 
  • Ora 12.00 – Alin Stoica – Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor și Infrastructurii 
  • Ora 13.00 – Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristina Prună – Ministrul Energiei 
  • Ora 14.00 – Claudiu Iulius Gavril Nasui – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ionuţ Moşteanu – Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei 
  • Ora 15.00 – Dragoş Pîslaru – Ministrul Finanțelor, Mihai Goţiu – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Stelian Cristian Ion – Ministrul Justiției 
  • Ora 16.30 – Oana Ţoiu – Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale 
  • Ora 17.30 – Corina Atanasiu – Ministrul Educației 
  • Ora 18.30 – George Căţean –  Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ioana Mihăilă – Ministrul Sănătăţii 

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că liberalii se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.  

Regulamentul întâlnirilor. Cum se desfășoară audierile

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială, scrie Agerpres. 

Miercuri este programat votul de încredere 

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri

Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Sursa Foto: INQUAM MEDIA/OCTAV GANEA

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă