23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăMesaj de la Guvern, de Ziua Internațională a refugiatului

Mesaj de la Guvern, de Ziua Internațională a refugiatului

În cea mai mare criză umanitară a Europei, România a fost o ECHIPĂ, susține Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator strategic al asistenței umanitare:

Din data de 24 februarie 2022, România, statul membru UE cu cea mai extinsă graniță cu Ucraina, a găzduit peste 1,2 milioane cetățeni ucraineni izgoniți de război. O criză umanitară fără precedent la nivel național și european pe care România o gestionează asumat alături de partenerii din societatea civilă și organizațiile internaționale.

“Am structurat răspunsul României la criza umanitară a refugiaților pe două etape: intervenția umanitară de urgență și răspunsul pe termen mediu și lung, care vizează integrarea refugiaților ucraineni în țara noastră. Suntem prima țară din Uniunea Europeană, care a elaborat un Plan Național de Măsuri de Integrare prin care ne asigurăm că cei peste 80.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în țara noastră, vor avea pârghiile necesare pentru a putea să devină independenți, să-și continue viața în condiții decente, să muncească și să-și continue studiile în România. Prin măsurile de integrare pe care le-am stabilit, ne dorim ca cei peste 37.000 de copii ucraineni să poată învăța în școlile noastre, cu sprijinul necesar pentru a face față unei noi limbi și unei noi programe școlare”, seprecizează într-un comunicat de presă al Cancelariei Prim-ministrului, remis cotidianului național “România liberă”.

Sursa citată mai menționează că: “Ne-am asigurat că cei peste 3.000 de copii neînsoțiți sunt monitorizați și asistați de serviciile sociale, iar peste 200 de copii fără părinți sunt îngrijiți în sistemul de protecție din România. 1.029 de persoane vârstnice și aproape 100 de persoane cu dizabilități beneficiază de serviciile sociale ale DGASPC, autorităților locale și partenerilor neguvernamentali, chiar dacă sistemul de protecție pentru persoane cu dizabilități are limitările cunoscute”.

Peste 1.600 de refugiați ucraineni au fost internați în spitalele din România și aproape 8.000 de pacienți au beneficiat de servicii medicale gratuite în unitățile de primiri urgențe. Peste 3.600 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în România, iar prin Planul de măsuri de integrare îi sprijinim proactiv în acest proces esențial pentru autonomia lor personală.

Pe lângă aceste aspecte ce țin de protecția refugiaților din Ucraina, ne-am asigurat că cei peste 1 milion de cetățeni ucraineni intră, tranzitează și rămân în siguranță în România prin efortul a peste 4.000 de polițiști și polițiști de frontieră de frontieră și peste 1.200 de jandarmi, ofițeri DSU și ofițeri de imigrare.

“Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, Guvernul României a lucrat la foc continuu și a modificat și inițiat peste 30 de acte normative, în timp ce în calitate de coordonator strategic al asistenței umanitare, am vrut să mă asigur că avem nu numai o viziune coerentă asupra procesului, dar și o coordonare constantă cu partenerii internaționali și societatea civilă. Efortul pe care România îl va face doar pentru faza de integrare este de aproximativ 200 milioane de euro. Lucrăm alături de Comisia Europeană pentru ca acest efort pe care România îl face, la fel ca restul statelor membre UE, în spirit de solidaritate cu drama poporului Ucrainean să fie susținut și din fonduri europene”, se mai arată în mesajul transmis de Mădălina Turza.

Consilierul de stat mai precizează că: “Pentru toată această mobilizare pe care noi ca țară am realizat-o în ultimele 4 luni, România s-a remarcat în fața liderilor internaționali și europeni, iar invitația primită pentru a discuta cu Prima Doamnă a Statelor Unite, Dr. Jill Biden, la începutul lunii mai pe marginea răspunsului României la criza refugiaților consfințește încă o dată acest lucru. Astăzi, de Ziua Internațională a Refugiatului, vreau să transmit toată recunoștința mea și un adânc ”mulțumesc” miilor de voluntari români, organizațiilor neguvernamentale, care și-au pus resursele și expertiza la dispoziție, autorităților locale, partenerilor internaționali, Agențiilor ONU, care completează efortul nostru ca țară și zecilor de mii de lucrători din prima linie a acestui uriaș efort umanitar. În cea mai mare criză umanitară a Europei, România a fost o ECHIPĂ. Mă înclin!”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă