10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăMarile provocări sunt procesul de Brexit, migrația și radicalizarea

Marile provocări sunt procesul de Brexit, migrația și radicalizarea

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat o serie de priorități ale României în cadrul întâlnirii avute, la 23 ianuarie, cu membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European.

„Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european. De aceea, calea pe care o propunem și pe care dorim să o urmărim cu consecvență este mai multă unitate și coeziune. Cetățenii europeni trebuie să rămână în centrul proiectului european! Doar astfel, vom reuși ca valorile familiei noastre europene să fie menținute și promovate”, a subliniat ministrul Carmen Dan.

Ea a menționat și intenția României de a consolida cooperarea europeană în scopul combaterii terorismului și a radicalizării, inclusiv a propagandei online. Ministrul Carmen Dan a precizat că, pentru combaterea radicalizării, trebuie găsite soluţii pentru prevenirea şi gestionarea cauzelor, nu doar a efectelor.

O inițiativă a Președinției României la Consiliul UE în domeniul afacerilor interne se referă la dezvoltarea activității polițienești bazate pe tehnologia, mobilitatea și analiza informației. O altă inițiativă românească urmărește consolidarea cooperării polițienești și adaptarea acesteia la particularitățile multiculturale ale comunităților formate, în interiorul statelor UE, din cetățeni ai altor țări.

Pentru gestionarea frontierelor externe ale UE, se vor căuta soluții pentru avansarea negocierilor cu privire la consolidarea mandatului Agenției Europene pentru Poliţia de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex). 

În domeniul migraţiei, Președinția română dorește identificarea unor soluții cu privire la Sistemul european de azil și politica de returnare a imigranților ilegali.

Președinția română a Consiliului UE își propune finalizarea negocierilor privind Codul comunitar al vizelor, precum și avansarea discuțiilor asupra regulamentului care vizează actualizarea Sistemului de Informații privind Vizele.

Alte două subiecte importante vor fi interoperabilitatea și implementarea sistemelor informatice dezvoltate la nivelul UE.

În domeniul protecţiei civile, Președinția română dorește definitivarea Mecanismului de protecție civilă al UE, punând accent pe acțiunile de pregătire necesare la nivelul Uniunii și al statelor membre, pentru a putea răspunde unor situații de urgență complexe. Acestea au o probabilitate scăzută de a se produce, dar pot avea un impact major asupra societății.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă