9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Liviu Pop: Pentru a veni Opoziţia la putere, Iohannis dinamitează credibilitatea României

„Începând cu 11 august, Klaus Iohannis, dar şi alţi lideri politici din Opoziţie (Orban, Cioloş, Barna) au acuzat acţiunile Jandarmeriei, iar preşedintele a cerut Procuraturii Generale o anchetă pentru condamnarea abuzurilor jandarmilor! (în ce ţară normală un preşedinte s-ar fi antepronunţat în legătură cu culpa unei instituţii înainte de finalizarea anchetei propriu-zise?) Tot începând cu 11 august, a fost declanşată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internaţională. S-au folosit diverse declaraţii ale unor reprezentanţi ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autorităţile din România. În realitate, aceste poziţii nu au fost unele oficiale. Din 10 august şi până astăzi asistăm la încercarea de a distorsiona realitatea şi de a manipula opinia publică. Dorinţa de a veni la putere cu orice preţ este atât de mare, încât preşedintele şi Opoziţia dinamitează până şi credibilitatea ţării în afara ei. După această campanie de şubrezire a imaginii ţării, ne va lua ani să restabilim credibilitatea noastră în exterior”, a transmis, duminică, senatorul PSD Liviu Pop pe Facebook.

Acesta a catalogat drept „o minciună sfruntată” scăderea PSD în sondaje şi a afirmat că „manipularea a ajuns prea departe”.

„Tot în aceste zile s-au vehiculat “informaţii” despre cum scade PSD în sondaje. Este o minciună sfruntată. Creşterea salariilor, noua lege a pensiilor, atragerea de investiţii, menţinerea creşterii economice peste media europeană – sunt doar câteva din lucrurile bune pe care le facem la guvernare. O astfel de guvernare nu doar că nu scade în sondaje, ea este în ascensiune! Aceasta este frica lui Klaus Iohannis şi a partidelor de Opoziţie. Şi asta este explicaţia politică a evenimentelor care au loc în prezent. Manipularea a ajuns prea departe. Trebuie să ieşim să spunem adevărul. Altfel, manipularea şi minciuna vor avea câştig de cauză”, a completa Pop pe reţeaua de socializare.

Senatoru PSD a mai spus că este nevoie să se prezinte „adevărul” despre protestele din 10 august şi a prezentat un film al evenimentelor:

„1. Deşi acesta a fost anunţat ca un protest al Diasporei, nimeni nu şi-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că urmau să aibă loc violenţe.

2. Internetul era plin în acele zile de chemări la violenţe şi la răsturnarea puterii politice.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenţă din partea unor grupuri răzleţe de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masa de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav.

5. În toiul acţiunilor jandarmilor, preşedintele Iohannis a catalogat acţiunile jandarmilor ca fiind brutale. Preşedintele nu avea la acea oră informaţiile operative complete ca să se pronunţe atât de categoric pe acţiunile jandarmilor. Şi cu toate astea a făcut-o. De ce? Pentru a asmuţi şi mai mult valul protestatar”.

Ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”.

„Ieri, şi susţin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urmă votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, duminică pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, pe 10 august a fost un „scenariu incredibil de bine pus la punct” pentru dărâmarea prin violenţă a Guvernului.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piaţa Victoriei şi nu există niciun responsabil, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. Şeful statului a adăugat că cei vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiţi, indiferent cine sunt ei.

„România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violenţelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretitindeni. Mulţi oameni veniţi din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduşi cu autocarele, au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul cum PSD guvernează şi legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an şi jumătate. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violenţa şi reprimarea brutală a cetăţenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi şi pedepsiţi, indiferent cine sunt. Soluţia de a dispersa cetăţenii este condamnabilă şi nejustificată. Intervenţia Jandarmeriei a fost disproporţionată. Condamn la fel de ferm acţiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest paşnic”, a afirmat Klaus Iohannis.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis Mediafax, cu referire la protestele antiguvernamentale, că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” şi la „timorarea autorităţii publice”, precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Procurorii au înregistrat, până în prezent, 257 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceştia fiind acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 119 audieri. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Ultima oră
Pe aceeași temă