7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLiberalii vor trebui să își demonstreze din nou loialitatea. Coaliția, la al...

Liberalii vor trebui să își demonstreze din nou loialitatea. Coaliția, la al doilea examen

Liberalii și useriștii au din ce în ce mai multe puncte de vedere contrare, iar liderii PNL au fost nevoiți să ceară un vot de susținere pentru ministrul economiei, Claudiu Năsui, astfel încât acesta să fie „apărat” de moțiunea simplă a PSD. Potrivit președintelui PNL, Ludovic Orban, liberalii întruniți luni în ședință au votat pentru susținerea lui Năsui, cu un singur vot contra. 

Cu toate acestea, surse din PNL spun că mai mulți membri ai BEx și-ar fi exprimat nemulțumirea cu privire la activitatea acestuia, iar unii senatori au amenințat chiar că vor vota moțiunea. Până la urmă, pentru a salva situația, Orban a fost nevoit să ceară o decizie politică adoptată prin vot. „Am mandatat senatorii să voteze împotriva moțiunii inițiate de PSD. A fost un vot împotriva acestei decizii. E democrație în partid. Am stabilit clar poziția politică, pe de altă parte noi susținem implementarea eficentă și rapidă a tuturor programelor pentru mediul de afaceri. Trebuie crescută viteza de evaluare și aprobare”, a declarat Ludovic Orban la finalul ședinței BEX.

Nemulțumiri la adresa lui Cîțu

Pe de altă parte liberalii sunt nemulțumiți și de faptul că premierul Florin Cîțu nu a finalizat numirile de secretari de stat propuși de partid. Orban a respins însă criticile din ședința de ieri pe motiv că premierul nu era de față să se poată apăra.

„În interiorul partidului sunt foarte multe puncte de vedere exprimate. Eu am convingerea că toți reprezentanții PNL vor fi desemnați în funcțiile de demnitate publică. Premierul face numiri în fiecare zi. Probabil face și evaluări personale. Am încredere că premierul va finaliza procedura de numire”, a declarat Orban, la finalul ședinței.

Cîțu, nemulțumiri la adresa USR PLUS

Pe de altă parte, și premierul are nemulțumiri la adresa celor doi miniștri ai USR PLUS – Vlad Voiculescu și Cladiu Năsui. În privința primului dintre ei, Cîțu a fost nemulțumit de felul în care Ministerul Sănătății a decis publicarea datelor legate de vaccinarea anti-COVID-19, mai ales în condițiile în care premierul nici măcar nu a fost anunțat dinainte că datele urmează să fie publicate. Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, îl susține însă pe Voiculescu și spune că transparentizarea a fost asumată de formațiune de dinainte de a accede la guvernare.

În plus, premierul nu susține cele două proiecte pe care cei doi miniștri le consideră foarte importante. Vlad Voiculescu ceruse înființarea unui fond special de investiții pentru spitalele din România. Câțu are însă altă viziune.

În ceea ce îl privește pe Năsui, șeful guvernului nu este de acord nici cu inițiativa „de suflet” a acestuia, adică „taxe zero pe salariul minim” și nici nu vrea să audă de așa ceva. De altfel, această inițiativă nici nu a fost inclusă în programul de guvernare al coaliției, deși Năsui militează de câțiva ani pentru ea. Motivul pentru care nu a fost inclusă însă este pentru că PNL nu o susține.

 

Eu nu am luat apărarea ministrului sănătății, pentru că nu avea nevoie să fie apărat. A susținut ceea ce noi avem în programul de guvernare, și anume transparența datelor publice și asta vom face și în continuare. Cine consideră că datele acelea nu trebuiau să fie publice trebuie să explice de ce. Atât timp cât ele nu erau clasificate, din punctul meu de vedere, trebuie să fie date publice”. DACIAN CIOLOȘ, COPREȘEDINTE USR PLUS

TEHNIC VORBIND

Moțiune

PSD a depus săptămâna trecută, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului economiei – „O Românie în agonie cu Năsui la Economie”.

Matematică

PSD și AUR nu au la Senat decât 60 de voturi, la care este posibil să se alăture Diana Șoșoacă, însă insuficiente teoretic pentru a trece o moțiune simplă.

Încredere

Cu toate acestea, moțiunea simplă ar putea fi adoptată dacă senatorii PNL nu se mobilizează masiv la vot.

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă