15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLegea salarizării va fi modificată. Sporurile bugetarilor, în colimatorul Guvernului

Legea salarizării va fi modificată. Sporurile bugetarilor, în colimatorul Guvernului

Turcan acuză că există sporuri care au fost create în mod special pentru ca salariile să crească. În proiectul pe care ministrul îl vrea elaborat ar urma să fie doar două tipuri de sporuri:

1.      Pentru cei care muncesc la distanță sau în condiții periculoase;

2.      Motivaționale, care să se acorde în funcție de performanțe.

„Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare,” a spus  Turcan, într-o emisiune la B1TV. 

Grila de salarizare, regândită

Ea a spus că și grila de salarizare va trebui modificată. Autoritățile publice locale solicită ca și ei să fie introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. „Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, fiecare minister de linie va trebui să explice cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează astfel încât să existe o politică salarială pentru sănătate, educație, interne, justiție, apărare. „După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta».

Sărăcia în muncă

Aceasta este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă România, fiind pe primul loc din UE în ceea ce privește sărăcia în muncă.

Ministrul muncii atrage atenția că în sectorul privat există 1,4 milioane de angajați plătiți cu salariul minim care trăiesc în condiții aproape identice ca persoane ce sunt „dependente de ajutorul social”.

Declarația ministrului naște însă interpretări în condițiile în care salariul minim „în mână” este de 1.386 lei începând cu acest an, iar venitul minim garantat este de numai 142 lei/ lună.

„România sărăciei nu e legată doar de asistența socială. Este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. (…) Însă mult mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social. Acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a declarat Raluca Turcan. Ea a mai spus că Ministerul intenționează să facă cursuri de calificare și acestea să fie standardizate și adaptate cerințelor angajatorilor.

 

„Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază”. RALUCA TURCAN, MINISTRUL MUNCII

 

TEHNIC VORBIND

Sporuri

Sporurile vor fi de două tipuri – pentru condiții grele sau motivaționale.

Salariul minim

Chiar dacă, într-adevăr, România se confruntă cu o problemă reală a sărăciei în muncă, veniturile celor care muncesc pe salariul minim nu pot fi comparate cu cele ale celor care primesc ajutoare sociale.

Sume

Salariul minim „în mână” este de 1.386 lei începând cu acest an, iar venitul minim garantat este de 142 lei/ lună.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă