14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLazăr, o nouă reacţie după decizia CCR privind protocoalele cu SRI

Lazăr, o nouă reacţie după decizia CCR privind protocoalele cu SRI

„Ministerul Public a luat act de decizia CCR vom urmări atent motivarea care se va realiza. Ceea ce vă pot asigura este că întotdeauna dosarele au fost instrumentate atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de cercetare judecătorească exclusiv pe baza dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Altfel, este evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară ori de câte ori primeşte un dosar penal, să vadă care este validitatera actelor de urmărire penală care s-au efectuat. Cu sau fără protocol, când judecătorul constată că un act de urmarări penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul ţi nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la CSM.

Magistratul a mai subliniat că fiecare acte de urmărire penală efectuate sunt verificate pentru a nu fi anulate de către judecător.

„Ori de câte ori se constată că un act de urmărire penală nu e făcut în condiţiile legii, acela nu poate fi considerat legal. Până acum nu am văzut astfel de acte, pentru că nimeni nu-şi doreşte să facă dosare care să îl compromită ca profesionist, în final. Eu sunt optimist că în continuare, făcându-se verificarea legalităţii actelor de urmărire penală, cele în curs de instrumentare, ele vor fi considerate ca fiind legale fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii noştri punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală”, a mai spus Augustin Lazăr.

Precizările vin după ce CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

De asemenea, Curtea a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare”, se arată în comunicatul CCR.

Este vorba, aşadar, despre cauzele aflate în curs de soluţionare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă